NU-sjukvården lämnar stabsläget

Uppdaterad:
Publicerad:

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Fredag 25 september övergår NU-sjukvården till normalt beredskapsläge, efter 198 dagar med stabs- och förstärkningsläge. Det betyder inte att faran är över, men som situationen ser ut, just nu, krävs inte längre en särskild beredskapsorganisation.

Cirka 65 000 munskydd, 5 100 visir samt 11 750 provsvar för PCR- och antikroppstester. Det är ett sätt att beskriva hur pandemin hittills har påverkat sjukhuset. Men sjukhusdirektör Björn Järbur pratar hellre om alla medarbetares gemensamma insatser och vilken skillnad de har gjort - och gör - för patienterna:

− Jag är stolt över hur vi hanterar svensk sjukvårds största utmaning på länge.

103 dagar med förstärkningsläge

NU-sjukvården gick upp i stabsläge den 12 mars, som första sjukhus inom VGR. Den 23 mars till 3 juli, sammanlagt 103 dagar, var sjukhuset i förstärkningsläge. Nu återgår NU-sjukvården till normalt beredskapsläge, som sista sjukhus inom VGR.

− Vi var tidigt på tårna, redan i februari, och insåg att detta skulle bli betydligt värre än en vanlig influensa från Kina, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör, som bland annat har ansvar för säkerhet- och beredskapsfrågor.

Fortfarande besöksförbud

Det är lätt att tolka återgången till ett normalt beredskapsläge som att faran är över. Men enligt Anders Kullbratt vore det ett misstag. I NU-sjukvården gäller exempelvis fortfarande besöksförbud på avdelningarna och att patienterna inte ska ha med sig någon när de kommer på bokade besök, om de inte har kommit överens om detta i förväg.

− Ingen kan säga säkert hur sjukdomen kommer att utvecklas framöver. Men för tillfället krävs det inte en särskild beredskapsorganisation för att styra och leda, därför kan vi lämna stabsläget, säger han. Om situationen ändras kommer vi att agera lika snabbt och tydligt som våras.

Som värst i början av maj

Just nu vårdas fem patienter med bekräftad covid-19 på sjukhuset och en av dem behöver intensivvård. Skillnaden är stor mot för drygt fyra månader sedan. Den 9 maj hade sjukhuset 64 inneliggande patienter med bekräftad coronavirussjukdom. Det är den högsta siffran, hittills.

Behovet av intensivvård för covid-19-patienter var också som störst i början av maj. Under flera dagar pendlade siffran mellan 14 och 15 patienter, att jämföra med att IVA under samma period normalt har åtta vårdplatser.

Gemensamma insatser

− Det har varit stort fokus på IVA, och med rätta, säger Björn Järbur. Intensivvårdens medarbetare har räddat liv, under svåra arbetsförhållanden, med både fysiska och psykiska påfrestningar,

− Men jag vill slå fast att förutsättningen för att kunna ta hand om covid-19-patienterna, samtidigt som andra patienter också ska få den vård de behöver, den skapas av alla sjukhusets medarbetare, tillsammans.