Endometriosteamet i NU-sjukvården – först i VGR
Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.
NU-sjukvården har startat ett specialiserat team för patienter med svårbehandlad endometrios. Målet är att teamets multiprofessionella kompetens ska skapa större trygghet hos patienterna.
Socialstyrelsen gav under 2018 högsta prioritet för att utveckla vården vid endometrios, eftersom kännedom om sjukdomen varit låg, både hos patienter och personal. Det kan leda till att många som lider av endometrios inte får rätt vård tillräckligt snabbt.
De nationella riktlinjerna som togs fram förespråkar bland annat ett multiprofessionellt omhändertagande av patienter med svårbehandlad endometrios. Resurserna i NU-sjukvården har därför omfördelats för att skapa ett endometriosteam, som arbetar över klinik- och professionsgränserna.
– Vi har velat starta ett endometriosteam tidigare men resurserna har inte funnits. Det känns jättebra att vi nu är igång, säger Madelaine Jurland Stigborn, specialistläkare på kvinnokliniken i NU-sjukvården och ansvarig läkare i endometriosteamet.
I NU-sjukvården består teamet av barnmorska, läkare, sjukgymnast, kurator och psykolog. Vid regelbundna möten diskuteras hur varje patient ska tas om hand på bästa sätt.
– Barnmorskan i teamet är alltid med och träffar patienten medan övriga professioner är med vid behov. Tanken är att vi framöver ska använda oss av videomöten för att alla professioner oftare ska kunna vara med vid uppföljning av patienten.
Fastställd diagnos
Endometriosteamet tar hand om patienter med svårbehandlad endometrios och som har behov av multiprofessionellt omhändertagande. Endometrios ska vara fastställd hos patienten och det krävs en internremiss till endometriosteamet.
– I första hand ska patienter söka sig till sin vårdcentral vid besvär. Vårdcentralen kan remittera vidare till gynmottagningen. Därefter kan det bli aktuellt med en internremiss till endometriosteamet, säger Madelaine Jurland Stigborn.
Individualiserad behandling
Den vanligaste behandlingen för endometrios är hormonell behandling som till exempel p-piller eller p-stav men även smärtstillande läkemedel samt fysioterapi är vanligt.
– Om de vanligaste behandlingarna inte hjälper kan det bli aktuellt att operera bort endometrioshärdar. De specialistkunskaper och erfarenheter som vi har i teamet gör att vi kan ge mer individualiserad behandling och öka förutsättningarna för att ge bästa möjliga vård för varje enskild patient.
Först i VGR med endometriosteam
NU-sjukvården är den förvaltning i VGR som har kommit längst i arbetet med endometrios och är först med endometriosteam. Men än så länge är det för tidigt att utvärdera teamets insatser enligt Madelaine Jurland Stigborn.
– Vår förhoppning är att teamet ska bidra till färre inläggningar. Vi hoppas också att det ska bli en skillnad i omhändertagandet och ge en större trygghet för patienterna.
Vad är endometrios?
Endometrios beror på att vävnad från livmoderslemhinnan – endometriet – hamnar på fel plats, oftast i bukhålan nära livmodern. Detta kan leda till svåra smärtor i magen både vid mens och under andra perioder. En av tio personer med mens lider av endometrios.
Coronaanpassning
Endometriosteamet fortsätter sitt arbete som vanligt under coronapandemin men har förändrat vissa arbetssätt och försöker ha telefonbesök istället för fysiska besök då det är möjligt.