Digitala vårdmöten för gravida med diabetes

Uppdaterad:
Publicerad:
Maria Nilsson, diabetessjuksköterska och Eva Ekerstad, överläkare internmedicin.
Maria Nilsson, diabetessjuksköterska och Eva Ekerstad, överläkare internmedicin.

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

För gravida med diabetes är det viktigt att hålla blodsockervärdet på en jämn nivå under hela graviditeten. Detta bland annat för att minska risken för missbildningar hos barnet och för att barnet inte ska bli för stort inför förlossningen. Gravida med diabetes har därför tät kontakt med specialistmödravården och sjukvården under hela graviditeten.

För att så många besök som möjligt ska gå att genomföra har diabetesteamet på NÄL sedan i mars använt sig av digitala vårdmöten.

– Eftersom personer med diabetes är en riskgrupp för covid-19 är det extra viktigt för oss att kunna erbjuda digitala vårdmöten. Vi var på gång med digitala vårdmöten redan innan pandemin drog igång, så i mars startade vi upp det direkt. Det har fungerat otroligt bra och är uppskattat hos patienterna, säger Eva Ekerstad, överläkare internmedicin, och Maria Nilsson, diabetessjuksköterska vilka ingår i diabetesteamet.

Blodsockervärdet förs in digitalt

De flesta kvinnor som är gravida och har diabetes och följs via mottagningen, har numera en kontinuerlig glukosmätare som automatiskt skickar över glukoskurvor digitalt. Genom ett datorprogram kan vårdpersonalen då se kurvorna och dela data med patienten i samband med det digitala besöket.

– Att vi kan följa patienternas värden digitalt gör att ett digitalt möte blir lika bra som ett fysiskt. Patienterna slipper resa och kan genomföra mötet var de vill. De digitala mötena kan också genomföras även om patienten har förkylningssymtom, säger Eva Ekerstad.  

De restriktioner som har införts på sjukhuset under coronapandemin, där anhöriga inte får följa med in på sjukhuset, gör att partnern eller anhörig inte kan vara med på de fysiska besöken. Men på de digitala mötena har även de möjlighet att delta.

– Vissa besök kräver att patienterna är på plats, till exempel vid ultraljud men ungefär vartannat besök sker nu digitalt. Vi kommer fortsätta med de digitala mötena även när coronapandemin har lugnat sig, säger Maria Nilsson. 

Fakta om teamet för gravida med diabetes

Diabetesteamet för gravida med diabetes består av två läkare och två sjuksköterskor. Patienterna har möte med någon i teamet minst en gång varannan vecka, många gånger oftare. Mestadels handlar det om att stötta kring blodsockernivåerna, men gravida med diabetes löper också större risk att drabbas av andra sjukdomar.

– För gravida med diabetes kan synen försämras och tidigare problem med njurar kan förvärras under graviditeten. Barnet kan också ha en sämre lung- och organmognad. Vi har därför tät kontakt med andra specialiteter på sjukhuset och regelbundna möten med specialistmödravården för att diskutera patienterna, säger Eva Ekerstad.

Mitt vårdmöte

Ett digitalt vårdmöte fungerar precis som ett vanligt besök, med skillnaden att du inte behöver åka till mottagningen för att träffa din vårdgivare, utan kan göra det via ett videosamtal på din mobil, surfplatta eller dator.

En del mottagningar använder även virtuella mötesrum där många deltagare kan ansluta. Exempelvis logopedmottagningen använder sig av detta vid gruppbehandlingar.

Om du är intresserad av att träffa din vårdgivare digitalt, kontakta din mottagning för att höra om möjligheterna. Appen som används vid digitala vårdmöten heter "Mitt vårdmöte".

Läs mer om digitala vårdmöten

Läs artikel: "Patienter och vårdpersonal hyllar succéappen Mitt vårdmöte"