Två månader med pandemin – så påverkas NU-sjukvården

Uppdaterad:
Publicerad:
NU-sjukvårdens Covid-19-IVA
Cirka en av fem av patienterna som vårdas på sjukhuset för bekräftad covid-19 behöver intensivvård. Bilden tagen i maj, på NU-sjukvårdens covid-19-IVA.

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Den 11 mars klassade WHO utbrottet av covid-19 som en pandemi. Sedan mitten av mars har NU-sjukvården hittills vårdat cirka 700 patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19. Sjukhusdirektör Björn Järbur är tydlig: "I NU-sjukvården har vi ännu inte nått toppen".

Samma dag som WHO klassade utbrottet som en pandemi kom det första svenska dödsfallet i den nya virussjukdomen, i Region Stockholm.

Så sent som dagen före, den 10 mars, hade de första bekräftade fallen i NU-sjukvårdens område rapporterats. En vecka senare lades den första patienten i behov av specialistvård för covid-19 in på sjukhuset. Det första dödsfallet i NU-sjukvårdens område skedde i början av april.

NU-sjukvården påverkas senare än storstadsregionerna

– Vi har sett från start att NU-sjukvården och Fyrbodal ligger efter vad som händer i storstadsregionerna, som Stockholm och Göteborg. När det nu kommer försiktiga signaler från Folkhälsomyndigheten om att läget i landet förbättras gäller det därför inte här hos oss, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.

– I NU-sjukvården planerar vi för att vi ännu inte har nått toppen, säger han. Och att nå toppen innebär bara att det sakta vänder. Sjukhusets patienter och anställda kommer att påverkas av effekterna under en mycket lång tid framöver.

"Alla gör en otrolig insats"

De senaste två månaderna har en rad åtgärder införts på sjukhuset. Stora delar av den planerade vården har skjutits upp och kommer troligtvis inte igång förrän efter sommaren.

Resurserna på sjukhuset har omfördelats för att klara av behovet av sjukhusvård och intensivvård för svårt sjuka människor, drabbade av en potentiellt livshotande sjukdom som få ens hade hört talas om i början av året.

– Covid-19 pandemin är den största utmaningen för sjukvården på väldigt lång tid, säger Björn Järbur. När jag går runt på sjukhuset och träffar chefer och medarbetare möter jag en otrolig vilja att hjälpa till och att hjälpas åt. Det är hoppingivande för framtiden. Alla gör en otrolig insats.

Sjukhusvård för drygt 200 sjuka i covid-19

Sedan mitten av mars har NU-sjukvården hittills vårdat cirka 700 patienter med misstänkt eller bekräftad coronavirussjukdom. Dessa patienter har provtagits för covid-19, eftersom de uppvisar symptom på luftvägsinfektion, exempelvis hosta, i kombination med feber.

NU-sjukvårdens provtagning visar att cirka 30 procent av dessa patienter bekräftats sjuka i covid-19.  Det innebär att drygt 200 patienter har fått eller får sjukhusvård för covid-19. Hittills har en av fem av sjukhusets covid-19-patienter behövt vård på IVA.

Besöksförbud och höjt beredskapsläge

Det råder besöksförbud på sjukhusets vårdavdelningar sedan den 13 mars, med undantag för exempelvis barn som är patienter. Den 16 mars infördes entrévärdar vid huvudentréerna på NÄL och Uddevalla sjukhus.

NU-sjukvården gick upp i förhöjt beredskapsläge den 12 mars. Sedan den 23 mars är sjukhuset i förstärkningsläge, vilket innebär den andra nivån, av tre, i beredskapstrappan.

Läs mer om hur patienter och besökare påverkas