Vinnare av kvalitetspriset: Färre läkemedelsfel på KAVA

Uppdaterad:
Publicerad:
Teamet runt patienten

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Läkemedelsfel är en av de mest vanliga patientsäkerhetsriskerna. Särskilt utsatta är multisjuka äldre patienter. På NU-sjukvårdens kirurgiska akutvårdsavdelning, KAVA, minskade antalet tillfällen med läkemedelsfel med 72 procent, tack vare ett nytänkande samarbete med sjukhusets läkemedelsenhet.

Sedan två år tillbaka arbetar apotekare i teamet runt patienterna på avdelning 63, KAVA, tillsammans med läkare, sjuksköterskor och övriga yrkesgrupper.

– För tre år sedan gjorde vi en undersökning av antalet läkemedelsfel på avdelningen, med verktyget Gröna korset, säger Johan Ellegård, avdelningschef på KAVA. Den visade att vi hade gjort fel vid 194 tillfällen under en månad. Vi upplevde också att det många gånger var fel på patientens läkemedelslista när de skrevs in på sjukhuset.

– För att åtgärda detta tog vi kontakt med NU-sjukvårdens läkemedelsenhet och i december 2017 kunde vi starta det gemensamma projektet med apotekare på KAVA. I februari 2019 gjorde vi en ny mätning av antalet läkemedelsfel på avdelningen. Antalet tillfällen hade då sjunkit till 54, en minskning med 72 procent sedan den förra mätningen.

Lidande för patienterna och ökade kostnader

Att det blir fel vid utskrivningen av läkemedel, eller hur patienten tar sina mediciner, leder till lidande för patienten och stora kostnader för samhället. Patienterna kan behöva mer vård för de problem som uppstår på grund av biverkningar, att vissa mediciner inte fungerar tillsammans eller att patienterna inte tar medicinerna som läkaren tänkt.  

Äldre, multisjuka patienter är särskilt utsatta eftersom deras användning av läkemedel ofta är omfattande och komplex. Upp till 30 procent av inläggningarna på sjukhus av äldre kan vara direkt kopplade till läkemedelsrelaterade problem. Och - majoriteten av dessa problem hade kunnat förhindras, genom bättre kontroll inom sjukvården på vilka läkemedel som patienten har.

Kartläggning när patienten skrivs in på KAVA

De största riskerna för fel är kopplade till vårdens övergångar, som vid in- och utskrivning på sjukhus. Det beror bland annat på att olika vårdgivare än så länge inte kan läsa varandras journalsystem och därför är en aktuell läkemedelslista nödvändig för att undvika läkemedelsfel. Dessutom behöver patienten komma ihåg att ta med sig listan eller åtminstone kunna redogöra för vilka mediciner som är aktuella.

– När en patient skrivs in på KAVA gör jag en kartläggning av patientens medicinering för att få en aktuell, korrekt och komplett lista, säger Elisabeth Wald, apotekare, som tillsammans med kollegorna Karin Nilsson och Sofia Larsson-Öberg delar på heltidstjänsten som apotekare på KAVA.

– Jag gör också en bedömning om medicineringen är säker med hänsyn till orimliga doseringar, riskfyllda läkemedel, betydelsefulla interaktioner och nedsatt njurfunktion hos patienten. Sedan lämnar jag förslag på åtgärder till den läkare som ansvarar för patienten.

Avvikelser hos fler än var fjärde patient

Under perioden december 2017 till februari 2019 registrerade apotekarna hur många avvikelser de hittade bland patienternas läkemedel.

– Vi hittade avvikelser hos 947 patienter, säger Elisabeth Wald. Det är drygt en fjärdedel av alla patienter som vårdades på KAVA under den perioden. Cirka 40 procent av avvikelserna bedömde vi  som en medelhög eller hög risk för att patienten skulle drabbas av lidande och vissa fall läggas in på nytt på sjukhuset.

Projekt som blivit permanent

Men det är inte bara vid inskrivningarna som apotekarna gör skillnad på KAVA.

– När patienten sedan ska lämna sjukhuset kan vi hjälpa teamet på avdelningen med vilka recept och vilken förskrivning i Pascal som behöver utfärdas och åtgärdas innan hemgång, när det finns behov, säger Elisabeth Wald.

Från början var apotekare på KAVA ett tidsbegränsat projekt, som skulle ha avslutats i våras. Men de goda resultaten och det positiva gensvaret hos samtliga yrkesgrupper har gjort att arbetssättet numera är permanent på avdelningen.  

Program för NU-sjukvårdens kvalitetsvecka


Apotekare:

Apotekare är ett av de yrken som kräver legitimation från Socialstyrelsen, precis som exempelvis läkare och sjuksköterska. Apotekarutbildningen omfattar fem års studier i normal studietakt på universitetsnivå och leder till apotekarexamen. Därefter sker ansökan om legitimation.

KAVA:

Avdelning 63, kirurgisk akutvårdsavdelning, på NÄL. De vanligaste orsakerna till att patienter blir akut inlagda på KAVA efter besök på akutmottagninge är buksmärtor och olika bukåkommor, hjärnskakningar och blödningar från mag-tarmkanalen. Patienter på KAVA kan också ha varit med om någon olycka eller blivit drabbade av våld.