Rekordmånga söker AT i NU-sjukvården

Uppdaterad:
Publicerad:
Amanda Selse, AT-läkare i NU-sjukvården
Amanda Selse är en av NU-sjukvårdens nöjda AT-läkare.
Fotograf: Hanna Olsson

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Fler läkare än någonsin vill göra allmäntjänstgöring (AT) i NU-sjukvården, en av Sveriges största AT-enheter. Av 311 sökande har nu 26 personer erbjudits AT till våren.

Amanda Selse gör block två av fyra som AT-läkare i NU-sjukvården, och har knappt ett år kvar till hon kan ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. Just nu är hon placerad på MÄVA. Under tiden som läkarkandidat gjorde hon praktik på flera sjukhus – men inget var lika bra som NU-sjukvården:

– Här är jag inte en fluga på väggen, utan en i gänget, säger hon.

Bra utbildningsklimat lockar

Amanda Selse är inte den enda som vittnar om ett gott utbildningsklimat i NU-sjukvården. Ämnet var återkommande under anställningsintervjuerna med AT-kandidaterna.

– Många har gjort praktik i NU-sjukvården och andra har blivit rekommenderade att söka av kurskamrater som gjort praktik eller AT här, säger Jenny Johansson, AT-chef i NU-sjukvården.

– Det är ett kvitto på att arbetet våra medarbetare lägger på att introducera läkarstudenterna till yrket faktiskt spelar roll. En bra praktikplats kan leda till att personen vill göra både AT, ST och söka jobb som färdig specialistläkare i NU-sjukvården.

NU-sjukvården ökar antalet AT-platser

För Amanda Selse och andra läkarstudenter är väntan på att få en AT-placering ofta lång. Förra året var väntetiden, enligt en rapport från Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF), i snitt 10,2 månader i Sverige. Det är en bidragande faktor till det stora söktrycket.

NU-sjukvården ökar därför antalet AT-platser från nästa år. Sjukhuset erbjuder 26 platser med start i februari och maj, och ytterligare 26 platser i augusti och november. Sammanlagt blir det 52 platser per år, att jämföra med tidigare 49 platser.

Det osynliga arbetet är viktigt

NU-sjukvården är en av Sveriges största AT-enheter, en verksamhet som kräver engagerade medarbetare. Jenny Johansson vill ge en särskild eloge till studierektorerna men poängterar att alla yrkeskategorier är viktiga för att välkomna och lära upp studenter:

– Det osynliga arbetet – att säga ”hej”, ”välkommen” eller visa vägen till fikarummet – bidrar faktiskt mer än vad man tror.

AT i NU-sjukvården