Lyckad premiär för roboten Sara

Uppdaterad:
Publicerad:
Sjukhusdirektören klipper band med robot

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Måndag den 9 september opererades den första patienten med robotassisterad titthålskiurgi på Uddevalla sjukhus. Sammanlagt har fem operationer genomförts den första veckan. Den lyckade premiären firades måndagen den 16 september med öppet hus och namngivningsceremoni. Bland över 175 namnförslag fastnade juryn för Sara – Surgery Advanced Robot Assistant.

– Äntligen! Vi har kämpat för detta i sju år. Nu kan vi här på Uddevalla sjukhus erbjuda våra patienter robotassisterad titthålskirurgi. Det är numera den vanligaste operationstekniken vid prostatacancer, säger Jesper Swärd, överläkare och sektionsansvarig på urologen.

Vid namngivningsceremonin medverkade bland andra sjukhusdirektör Björn Järbur, som fick robotassisterad hjälp med det traditionsenliga klippandet av bandet. Även Peter Heie, ordförande för NU-sjukvårdens styrelse, var på plats och prövade på att styra roboten Saras armar.

Satsning på Uddevalla sjukhus

Västra Götalandsregionen har bestämt att Uddevalla sjukhus ska ta ett större ansvar för operationer av prostatacancer och njurkirurgi. De närmaste åren kommer volymen därför att fördubblas, till cirka 300 fall per år. 

Mot den bakgrunden är Uddevalla sjukhus det första sjukhuset utanför Sahlgrenska universitetssjukhuset som utrustas med operationsrobot i Västra Götalandsregionen.

– Denna utveckling av Uddevalla sjukhus blir möjlig tack vare att vi är det stora elektiva sjukhuset, säger Jesper Swärd. Vårt uppdrag är de planerade operationerna, och vi kan sköta dem effektivt tack vare att NU-sjukvårdens akuta flöden går till NÄL.

– De senaste åren har urologen bara ställt in tre planerade operationer. Det är en unik siffra, jämfört med andra sjukhus som inte har samma uppdelning mellan akuta och planerade operationer som NU-sjukvården har.

Fördelar med operationsrobot

För patienterna: Säkra (vetenskapligt säkerställda): Mindre blödningsmängd och färre postoperativa blodtransfusioner. Sannolika (enligt urologens bedömning av kunskapsläget): Kortare vårdtider, mindre risk för postoperativ inkontinens, mindre risk för postoperativ impotens samt minskat antal sårkomplikationer.  

För personalen: Bättre ergonomi. Operatörens nacke och axlar skonas och avlastas genom att roboten är behjälplig med de statiska momenten. Operatören sitter bekvämt vid en styrkonsol istället för att stå framåtböjd.