Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kirurgikliniken tredje bäst i AT-ranking

Publicerad:

NU-sjukvården är ett av landets bästa sjukhus för allmäntjänstgöring (AT) inom kirurgi. Det slår Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) fast i årets AT-ranking, som publicerades den 9 september. "Jag är stolt och glad!", säger Maria Wiksten Ericsson, verksamhetschef för kirurgikliniken.

På en sexgradig skala får NU-sjukvården betyget 5,2 för AT-placering inom kirurgi. Det resulterar i en delad tredjeplats på topplistan över kirurgiorter. Bättre är bara Höglandssjukhuset i Eksjö och Lasarettet Ljungby.

– Arbetet med att förbättra vår kirurgiska AT-utbildning har varit långsiktigt och målinriktat. Genom att lyhört lyssna av utvärderingarna från tidigare AT-läkare, har vi förbättrat och förändrat den kirurgiska AT-placeringen i NU-sjukvården. Skönt att vi nu kan se resultat! säger Maria Wiksten Ericsson.

"Slog hål på myt om machokultur"

Sofia Andreasson är AT-läkare och tjänstgjorde nyligen tre månader på kirurgikliniken. Hon beskriver en välkomnande arbetsplats:

– Jag fick ett superfint bemötande av hela enheten och fick vara med i det ordinarie arbetet direkt, vilket man uppskattar som AT-läkare. De slog verkligen hål på den där myten man ibland får höra om kirurgi som en plats för machokultur, säger hon.

Självständiga med stöd

AT-studierektor Anna Hamnebo kommenterar:

– Vi arbetar kontinuerligt med att göra AT-läkaren självständig i sitt arbete. Efter placeringen ska AT-läkaren känna sig bekväm med att handlägga akuta kirurgiska patienter med stöttning och kunna hålla i en rond på vår avdelning. Vi har de senaste åren jobbat mycket med att schemat ska vara standardiserat och att varje vecka ska ha ett särskilt utbildningssyfte för AT-läkaren. 

Plats 27 av 67

När resultatet för AT inom både kirurgi, medicin, psykiatri och allmänmedicin vägs samman hamnar NU-sjukvården på plats 27 av 67 sjukhus. Det är en knapp förbättring från förra årets mätning, då NU-sjukvården placerade sig på plats 28.

– Vi är jätteglada för resultatet. Vi utvärderar AT-läkarnas åsikter om klinikplaceringarna löpande och har en tät dialog med klinikerna. Vi värdesätter AT-läkarnas engagemang och vilja att utveckla verksamheten, och att klinikerna jobbar så aktivt med att göra det bästa för AT-läkarna med de resurser som vi har, säger Jenny Johansson, nytillträdd AT-chef i NU-sjukvården.

AT-rankingen

Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF), genomför sedan 2000 en årlig ranking av landets AT-orter för att undersöka kvaliteten på AT, läkarnas allmäntjänstgöring. AT-rankingen 2019 baseras på enkätsvar från SYLF-medlemmar som gör eller nyligen avslutat AT.

I enkäten har AT-läkarna betygsatt allmäntjänstgöringen med betygsskalan 1 till 6. NU-sjukvårdens sammanlagda snittbetyg är i år 5,02, vilket är högre än riksgenomsnittet på 4,81.

NU-sjukvårdens snittbetyg per ämnesområde:

  • Medicin: 4,6 (riksgenomsnitt 4,7)
  • Kirurgi: 5,2 (riksgenomsnitt 4,5)
  • Psykiatri: 4,0 (riksgenomsnitt 4,6)
  • Allmänmedicin: 5,2 (riksgenomsnitt 5,2)

AT-ranking 2019

AT i NU-sjukvården

Publicerad: