Kandidat till kvalitetspriset: Tvärprofessionellt arbetssätt för kontroll av frakturer

Uppdaterad:
Publicerad:
Medarbetare på frakturmottagning går igenom ett patientfall.

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

NU-sjukvårdens kvalitetsvecka 2019

I år har NU-sjukvårdens kvalitetsdag utökats till en kvalitetsvecka, den 11-15 november, med posterutställningar och aktiviteter både på NÄL och Uddevalla sjukhus. Veckans final blir kvalitetsfredagen där bland annat kvalitetspriset delas ut. 

Program för NU-sjukvårdens kvalitetsvecka 2019

För två år sedan införde NU-sjukvårdens ortopedmottagning på NÄL ett nytt arbetssätt för återbesök för patienter med frakturer som inte behandlats med operation. Resultatet är kortare väntetid och större trygghet för patienterna. Dessutom ger det bättre struktur för röntgenmottagningen och ökade kunskaper i frakturlära för flera yrkesgrupper.

När en patient kommer in till NU-sjukvårdens akutmottagning med en misstänkt fraktur, exempelvis ett brutet ben, röntgas det skadade området. Sedan gör läkaren en behandlingsplan, som ser olika ut beroende på vilken sorts skada det är.

Vid avancerade benbrott, som exempelvis brott på lårbenet, blir det operation. Men för de flesta blir det en konservativ behandling, alltså utan operation, med eller utan gips. Vid en konservativ behandling ska frakturen följas upp av ortoped, inom två veckor, för att kontrollera att skadan läker som den ska. Många gånger behöver patienten även röntgas på nytt.

Många överbokningar vissa dagar

– Tidigare bokade vi in dessa återbesök till olika läkare på ortopedmottagningen, där det fanns luckor i deras schema, säger Kicki Ahlén, enhetschef på ortopedmottagningen, och en av de drivande bakom införandet av tvärprofessionell frakturmottagning.

– Vissa dagar blev det många överbokningar, eftersom återbesöken för frakturkontroll måste bokas in som längst 14 dagar efter besöket på akutmottagningen. Det kunde innebära att det blev längre väntetider för andra patientgrupper som inte hade lika akuta återbesök, säger hon. Det blev inte bra, varken för patienten, läkaren eller omvårdnadspersonalen.

Tvärprofessionell arbetsgrupp kom med lösningen

För att lösa problemet skapades en tvärprofessionell arbetsgrupp med läkare, gipstekniker, sektionsledare, fysioterapeut och arbetsterapeut. Arbetsgruppen åkte på studiebesök till Halmstad, där de jobbar i ett tvärprofessionellt team gällande frakturkontroller. Därefter tog gruppen fram NU-sjukvårdens nya arbetssätt för att ta emot den här patientgruppen.

Resultatet blev ortopedklinikens frakturmottagning på NÄL. Den gäller återbesök till ortopedmottagningen för patienter med frakturer på hand, arm, knä, underben eller fot, som inte har behandlats med operation. Det nya arbetssättet infördes 2017.

Träffar samtliga yrkesgrupper vid ett besök

– Vår frakturmottagning är centrerad till på tisdagar och torsdagar, efter lunch. Den består av en överläkare eller specialistläkare, som leder gruppen, samt en ST-läkare, underläkare och AT-läkare. Gipstekniker, omvårdnadspersonal, fysioterapeut samt arbetsterapeut är alltid med, säger Kicki Ahlén.

De återbesök som bokas in med röntgenkontroll får i de flesta fallen en angiven tid samma dag som läkarbesöket. Innan patienten kommer har läkaren, tillsammans med det tvärprofessionella teamet, gått igenom patientfallet, studerat röntgenbilderna och gjort en ny behandlingsplan. Det gör att patienten kan få besked och information från samtliga berörda yrkesgrupper, vid ett och samma besök.

Bättre för både patienter och personal

–  Detta är mycket bättre för patienterna, men också för personalen, säger Kicki Ahlén. Röntgen får bättre struktur när frakturkontrollerna inte längre är spridda under hela veckan.

Det ger också en ökad kunskap i frakturlära och behandling för samtliga personalgrupper i teamet. Dessutom sparar det tid för bokningspersonal och ger mindre störning för läkare som slipper att ta extramottagningar på administrativ tid.

NU-sjukvårdens kvalitetspris 2019

  • Verksamheterna nominerar sig själva och varandra.
  • Av 30 nominerade har juryn valt ut fem kandidater.
  • Årets övriga fyra kandidater: Ambulansen, KAVA, IVA/IMA samt teamet bakom utbildning av kommunpersonal vid ventilatorbehandling med trakeostomi.
  • Vinnaren avslöjas fredagen 15 november, som finalen på NU-sjukvårdens kvalitetsvecka.
  • Tidigare års vinnare: ögonkliniken 2017 och mammografin 2018.