Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kandidat till kvalitetspriset: Tryggare övergångar från IVA

Erika Axelsson och Carina Bjurström, IVA
Erika Axelsson, enhetschef IVA, och Carina Bjurström, vårdutvecklare

På NU-sjukvårdens intensivvårdsavdelning vårdas de svårast sjuka patienterna. Nu är IVA en av de fem kandidaterna till årets kvalitetspris för ett nytt arbetssätt som gör övergången tryggare för både patienterna och vårdpersonalen när patienten inte längre behöver intensivvård och flyttar till en vanlig vårdavdelning.

Varje dag flyttas patienter, som inte längre behöver intensivvård, från IVA till andra vårdavdelningar på sjukhuset. I 2017 års medarbetar- och patientsäkerhetsenkät signalerade medarbetarna på IVA att både vårdövergångar och informationen till patient behövde bli bättre.

– Vi föreslog snabbt en ny metod för överlämning. I slutet av 2017 drog vi igång ett fyra månader långt pilotprojekt, som vi breddinförde i hela NU-sjukvården i år, säger Carina Bjurström, vårdutvecklare på IVA.

Överlämning vid patientens säng

Det nya arbetssättet innebär att den tidigare överlämningen via telefon, mellan sjuksköterskor, har ersatts av ett fysiskt möte mellan personalen på IVA och patientens nya vårdavdelning. Först undersköterska till undersköterska, sedan sjuksköterska till sjuksköterska.

Överlämningen sker delvis vid patientens säng, om det är möjligt.

– Då har båda parter patienten framför sig, vilket underlättar. Dessutom blir patienten automatiskt delaktig och har möjlighet att ställa frågor, säger Erika Axelsson, avdelningschef på IVA.

Mer tid men ökad kvalitet

Än används inte metoden vid alla vårdövergångar. Tidsbrist är en vanlig förklaring.

– Visst tar det lite längre tid än förut. Men kvaliteten blir så mycket bättre, både patienten och vårdpersonalen känner sig tryggare, och det sparar tid i slutändan, säger Carina Bjurström.

En bra vårdövergång tar fasta på vad den mottagande parten behöver veta. Forskningen visar att fokus bör ligga på vad som är viktigt här och nu, och vad som är planen framåt. Exakt vad patienten har gått igenom är mindre viktigt.

NU-sjukvårdens kvalitetspris 2019

  • Verksamheterna nominerar sig själva och varandra.
  • Av 30 nominerade har juryn valt ut fem kandidater.
  • Årets övriga fyra kandidater: Ortopedmottagningen, ambulansen, KAVA, samt teamet bakom utbildning av kommunpersonal vid ventilatorbehandling med trakeostomi.
  • Vinnaren avslöjas fredagen 15 november, som finalen på NU-sjukvårdens kvalitetsvecka.
  • Tidigare års vinnare: ögonkliniken 2017 och mammografin 2018.
Senast uppdaterad: 2019-11-06 13:59