Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Jenny Johansson - ny AT-chef i NU-sjukvården

NU-sjukvården är en av Sveriges största AT-enheter. De senaste fem åren har den letts av Cecilia Swärd, som till hösten återgår till klinisk verksamhet. Ny AT-chef är Jenny Johansson, överläkare och dubbelspecialist, som idag arbetar på palliativa enheten. Hon tillträder den 9 september.

För två år sedan utsågs Jenny Johansson till NU-sjukvårdens bästa AT-handledare av SYLF, Sveriges Yngre Läkares Förening, Nordvästra Götaland.

Glädjen i mötena med de AT-läkare hon själv handleder på palliativa enheten vägde tungt när hon valde att söka tjänsten som NU-sjukvårdens AT-chef.

– Jag brinner för utbildningsfrågorna, och vill ta vara på den positiva dynamik som kan uppstå mellan de nyutbildade läkarna och oss som redan är specialistläkare, säger hon.

– Det handlar inte bara om att vi som är erfarna ska visa de som gör AT allt det där som inte går att läsa sig till i böckerna. Jag känner att jag kan lära mig minst lika mycket de yngre kollegorna som har andra perspektiv och inte är formade av en viss klinikkultur.

– I min nya roll som AT-chef vill jag förvalta den välfungerande organisation som finns på plats, säger Jenny Johansson. Vi är attraktiva som utbildningssjukhus för de nyutbildade läkarna och det ska vi fortsätta att vara.

FAKTA om AT

För att en läkare ska kunna bli legitimerad efter examen från läkarutbildningen krävs godkänd allmäntjänstgöring, AT.

Allmäntjänstgöringen regleras av Socialstyrelsen och ska omfatta minst 18 månader.

Inom NU-sjukvården är AT 21 månader, bland annat erbjuds AT-läkare inom NU-sjukvården sex veckor med egen inriktning.

De sista sex månaderna med allmänmedicin arbetar AT-läkarna i primärvården, men är fortfarande anställda av NU-sjukvården.

Varje år har NU-sjukvården cirka 500-600 sökanden till platserna som AT-läkare.

Senast uppdaterad: 2019-08-07 14:18