Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Invigning av nytt behandlingsrum på gynmottagningen

På gynmottagningen finns det nu ett nytt behandlingsrum avsett för att undersöka insidan av livmodern med så kallat hysteroskop och utföra mindre operationer. Ingreppen har tidigare gjorts på operation.

Hysteroskopiska ingrepp har tidigare gjorts på operationsavdelningen under nedsövning. Nu kommer vissa av dessa ingrepp istället göras i det nya behandlingsrummet på gynmottagningen med lokalbedövning. Det gör att patienterna kan gå hem nästan direkt efter ingreppet. Att ingreppet görs på mottagningen avlastar också operation och frigör vårdplatser där. 

Ulrika Hagberg, sjuksköterska, Sofie Karlsson, undersköterska, Linda Spetz, sjuksköterska, har fått utbildning i att göra hysteroskopiska ingrepp med lokalbedövning

Ingrepp som kommer göras i det nya behandlingsrummet är bland annat att ta ut polyper ur livmoderslemhinnan, ta ut spiraler och ta bort slemhinna. 

– När vi har fått den här fina standarden på rummet så finns det en utvecklingspotential för att kunna göra fler typer av ingrepp så småningom. Vi vill utnyttja rummet så mycket det bara går, säger Lena Arnmarker Högberg, avdelningschef gynmottagningen.

Undersköterskor och sjuksköterskor har utbildats

Två undersköterskor och två sjuksköterskor har fått utbildning i att kunna assistera läkaren som gör ingreppet med lokalbedövning. 

– Att vi kan hjälpa till att frigöra utrymme på operation känns jättebra. Och så är det en kompetensutveckling för oss vilket är väldigt roligt, säger Sofie Karlsson och Linda Spetz som är undersköterska respektive sjuksköterska på gynmottagningen.

Vilrum intill behandlingsrummet

Intill behandlingsrummet finns nu också ett vilrum där patienten kan vara en stund efter ingreppet. Rummet kan också användas av andra patienter på gynmottagningen som vill vila eller komma undan en stund.

Det nya behandlingsrummet på gynmottagningen

Senast uppdaterad: 2019-03-06 08:57