Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lyckat samarbete mellan IVA och Högskolan Väst

Publicerad:
Avdelningschef Jenny Antonsson med Viktor Henriksson och Jenny Lindgren.
Avdelningschef Jenny Antonsson med Viktor Henriksson och Jenny Lindgren.
Fotograf: Hanna Olsson

Kunskapstörst. Det fick Viktor Henriksson och Jenny Lindgren att studera till specialistsjuksköterska med inriktning mot intensivvård på Högskolan Väst. I juni tog de examen och kunde börja sina nya jobb på intensivvårdsavdelningen (IVA) på NÄL.

Viktor Henriksson var tidigare ambulanssjuksköterska och sökte sig till jobbet på IVA för att kunna studera vidare till specialistsjuksköterska i intensivvård. Utbildningen fick han kännedom om genom en nyhet på intranätet.

– Allt var en slump och det var ett svårt val att lämna ambulansen. Men jag visste att jag skulle få jobba med några av de svårast sjuka patienterna i intensivvården, och det lockade mig.

Har gett djupare förståelse

Efter ett års heltidsstudier, kombinerat med praktik två dagar i veckan, kunde Viktor Henriksson och sex klasskamrater börja sina nya jobb som specialistsjuksköterskor på IVA. Efter några månader känner de sig fortfarande som nybörjare och lär sig nya saker varje dag.

– Utbildningen har gett mig en mycket djupare förståelse för intensivvård. Förut var min kunskap mer fragmenterad och jag förstod inte alla orsak- och verkanssamband, säger Jenny Lindgren, som började som specialistsjuksköterska på avdelningen samtidigt som Viktor.

Viktigt för att behålla och rekrytera

NU-sjukvården bidrar med både praktikplatser och föreläsare till utbildningen på Högskolan Väst, ett samarbete som fungerar bra. Jenny Antonsson, avdelningschef på intensivvårdsavdelningen och intermediärvårdsavdelningen, är stolt över möjligheten att kunna erbjuda sina medarbetare vidareutbildning.

– Att den finns i Trollhättan är avgörande för att vi ska kunna både behålla och rekrytera medarbetare.

Utbildning till fler

I NU-sjukvårdens intensivvårdsverksamhet jobbar 87 sjuksköterskor. De flesta är specialistsjuksköterskor. Just nu studerar åtta sjuksköterskor vidare för att bli specialistsjuksköterskor, hälften på heltid och resten på halvtid i kombination med jobb.

Specialistsjuksköterska i intensivvård (60 hp)

Utbildningen har tagits fram av Högskolan Väst i samverkan med NU-sjukvården och ges sedan 2018. Tolv studenter gick utbildningen 2018-2019 och lika många är antagna läsåret 2019-2020.

– Studenterna är nöjda med utbildningen. I utvärderingen berättar de att de uppskattar den verksamhetsförlagda utbildningen särskilt mycket, säger Margareta Karlsson, universitetslektor och programansvarig för specialistsjuksköterskeprogrammet på Högskolan Väst.

NU-sjukvården erbjuder utbildningsbidrag och ersättning till medarbetare som väljer att studera till specialistsjuksköterska i intensivvård.

Läs mer om utbildningen

Publicerad: