Rehabassistenter möts i NU-sjukvården
Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.
VGR:s rehabassistenter träffas sedan flera år för att bygga nätverk och utbyta erfarenheter med varandra. Den 5 april är det dags igen och för första gången är det NU-sjukvården som står för värdskapet.
– Syftet är att vi ska lära känna varandra och diskutera vad som händer inom vårt område, säger rehabassistent Eva Fossenstrand, som tillsammans med kolleger på NU-sjukvårdens sjukgymnastik och arbetsterapi arrangerar dagen.
Bågskytte, Wii och besök i förrådet för höga brukarvikter
Förutom föredrag finns även ett antal aktiviteter på programmet. Deltagarna kommer till exempel att få prova på bågskytte och att spela Wii. Det är två aktiviteter som NU-sjukvårdens rehabassistenter arbetar med för att rehabilitera strokepatienter. Det blir också ett besök i NU-sjukvårdens förråd för höga brukarvikter.
– Sådana förråd finns inte på alla sjukhus, men det blir allt vanligare att vi behöver använda utrustningen som vi har där, berättar rehabassistent Ann-Britt Söder-Sandgren.
Stärka undersköterskans roll inom rehabilitering
Arrangörerna räknar med att 50-tal kolleger kommer till nätverksträffen på NÄL den 5 april. Målet är att rehabassistenterna, som i grunden är undersköterskor, ska kunna skapa ett fungerande nätverk mellan alla sjukhus för att stärka och utveckla undersköterskans roll inom rehabilitering.
– Vi kommer att spinna vidare på hur vi kan hitta nya vägar så att vi kan träffas mer än på bara de här nätverksträffarna. Vi är en liten arbetsgrupp och det är viktigt för oss att ha det här utbytet och att besöka varandra för att se hur man jobbar på andra ställen, säger Eva Fossenstrand.
Rehabassistenter
I NU-sjukvården finns drygt tio rehabassistenter. På Uddevalla sjukhus är arbetsuppgifterna mer inriktade på planerad vård, medan insatserna på NÄL är mer akuta.
Rehabassistenterna är i grunden undersköterskor. De arbetar i nära samarbete med sjukgymnasterna/ fysioterapeuterna och arbets-terapeuterna för att förbättra patienternas rörelseförmåga.
Flest patienter finns inom stroke, hjärta och ortopedi, men de arbetar med alla patientgrupper.