Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt arbetssätt minskar oron vid misstänkt hjärtfel hos barn

Överläkare Ingrid Hesselvik från klinisk fysiologi har mottagning en dag i veckan på NU-sjukvårdens barn- och ungdomsmottagning på NÄL.

Det krävs inte alltid stora förändringar för att förbättra vården. Numera sker undersökningar med barnhjärtultraljud mer och mer på barn- och ungdomsmottagningen istället för på klinisk fysiologi. Det innebär ett besök på sjukhuset, och inte två, för patienterna – och minskar familjernas oro.

Sedan ett halvår tillbaka kommer överläkare Ingrid Hesselvik från NU-sjukvårdens enhet för klinisk fysiologi till barn- och ungdomsmottagningen på NÄL en dag i veckan och har mottagning med hjärtultraljud.

– Tidigare fick barnet först undersökas hos oss på klinisk fysiologi på NÄL, utan att få besked om vad undersökningen visade, och sedan fick familjen läkarkontakt på barn- och ungdomsmottagningen, säger hon. 

– Skillnaden är alltså att jag gör både undersökningen och den medicinska bedömningen, vad gäller diagnos och eventuellt uppföljningsbehov, vid samma besökstillfälle. Jag håller också i den kommande uppföljningen, vilket ger en bättre kontinuitet. Det är positivt för både patient och läkare.

– Familjen kunde tidigare få vänta i dagar eller till och med veckor på att få besked om undersökningsresultatet. Det innebar en ökad risk för oro, säger Jenny Sandblom, överläkare på barn- och ungdomskliniken.

Klinisk fysiologi är en del av NU-sjukvårdens klinik för bild- och funktionsmedicin. Det nya samarbetet över klinikgränserna är uppskattat av alla inblandade.

– Det är ett helhetsgrepp som först och främst innebär en förbättring för patienterna och deras familjer, men det ger också en ekonomisk besparing för NU-sjukvården, säger Ingrid Hesselvik.

Fakta om barnhjärtultraljud

Frågor och svar, från Ulrika Mattsson Kölfeldt, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken:

Hur många barn handlar det om, under ett år?
Cirka 80-100 barn. Frågor och svar, Från Ulrika Mattsson Kölfeldt, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken:

Vilken ålder är det på barnen?
0-18 år. Många är spädbarn, som har gjort ett första barnhjärtultraljud på BB, och nu kommer tillbaka för uppföljningen.

Vilka typer av hjärtfel handlar det om?
Alla typer av hjärtfel, men oftast enklare hjärtfel. Oavsett hjärtfel är det lika mycket oro hos barn och föräldrar. Detta har vi velat göra något åt, genom att korta handläggningstiden.

Hur hittar man de här barnen?
På BB, eller via en remiss från BVC eller vårdcentral där man beskriver att man hört ett blåsljud vid undersökning.

Kan beskeden vara positiva, att det inte är något ”farligt”?
Ja, det är det vanligaste.

Vilken vård får de här barnen?
Allt ifrån fortsatt uppföljning på NÄL till remittering för operation i Göteborg.

Senast uppdaterad: 2018-01-21 10:07