Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

NU-sjukvården trefalt nominerad till Guldskalpellen

Publicerad: Uppdaterad:

Guldskalpellen är en utmärkelse som tidningen Dagens Medicin delar ut till årets förnyare i sjukvården. Tre av NU-sjukvårdens enheter finns bland de nominerade.

2016 gick Guldskalpellen till Närvård västra Skaraborg för sitt arbete med mobil uppsökande vård till multisjuka patienter, den så kallade Skaraborgsmodellen.

NU-sjukvårdens bidrag till årets pris kommer från urologisektionen (kirurgikliniken), avdelning 42 (specialistmedicinkliniken) och akutmottagningen (akutmedicinkliniken).

Läs mer: Samtliga nominerade bidrag från Dagens Medicin

Urologisektionen: Misstänkt urinblåsecancer utreds på en dag

Patienter med misstänkt urinblåsecancer gör nu all utredning på en dag och åker hem efter undersökning, antingen med lugnande besked eller med ett cancerbesked. Vid cancerbesked har de inbokad operationstid i handen. Skapandet av ”One-stop hematuria clinic” har radikalt kortat alla ledtider i utredningen och förbättrat för patienterna.

Projektet har möjliggjorts tack vare ett klinikövergripande samarbete mellan kirurgikliniken, laboratoriemedicin, bild- och funktionsmedicin och AnOpIVA.

Avdelning 42: Effektivare rond med personcentrerat arbetssätt

Avdelning 42 på NU-sjukvården har helt och hållet gjort om sin rond, både innehåll och utförande, utifrån ett personcentrerat arbetssätt där patienter och personal upplever ett bättre och effektivare rondarbete. Målet var bland annat att bli bättre på bemötande, information och patientdelaktighet.

Under 2016 har utbildningsinsatser genomförts, piloter och utvärderingar samt mätningar skett. Därefter har man tagit fram ett ramverk för ronden med tydlig vårdplan som är personcentrerad. Ett systematiskt förbättringsarbete har genomförts.

Akutmottagningen: Ändrade processer kortar ledtiderna på akuten radikalt

Enkla verktyg och processförändringar vid en akutmottagning kan radikalt förkorta ledtider, förbättra patientnöjdhet och kraftigt förbättra personalens motivation.

Mottagningen har infört så kallade stream-team med akutläkare som tar hand om potentiellt snabbt handlagda patienter. Det är ett arbetssätt som säkerställer att en plan finns för samtliga patienter som både personal och patient känner till och följer.

Ett antal nyckeltal har förbättrats; bland annat vistelsetiden på akutmottagningen, tid till läkare och tid till triage. Både patienter och personal är nöjdare än tidigare.

NU-sjukvårdens presstjänst

telefon: 010-435 65 01 (mån-fre 08:00-16:30)
e-post: nu.kommunikation@vgregion.se

Publicerad: