Från 1 mars tar NU-sjukvården över VUP i Lysekil, Sotenäs och Munkedal
Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.
Från den 1 mars har NU-sjukvården ansvaret för alla vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningar i Fyrbodal och Lilla Edet. De cirka 1000 patienterna i Lysekil, Munkedal och Sotenäs får nu tillgång till verksamhetens samlade resurser och specialisering på samma sätt som övriga patienter i området.
– Det kommer att ta lite tid att bygga upp tillgängligheten i alla delar, men den mest grundläggande vården har vi på plats från 1 mars, säger Lisa Alexandersson, tillförordnad vårdenhetschef för NU-sjukvårdens vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningar i Lysekil, Munkedal och Sotenäs.
Journaldokumentation från de två tidigare vårdgivarna finns tillgänglig för NU-sjukvårdens personal för de patienter som lämnat skriftligt samtycke och ny dokumentation kommer att föras i samma system som i övriga NU-sjukvården.
– De patienter som ännu inte har lämnat samtycke kan kontakta någon av mottagningarna för att få en blankett hemskickad eller fylla i blanketten i samband med nästa besök, säger Lisa Alexandersson.
NU-sjukvårdens klinik för vuxenpsykiatrisk öppenvård
NU-sjukvårdens klinik för vuxenpsykiatrisk öppenvård driver öppenvårdsmottagningar i Bäckefors, Henån, Lilla Edet, Strömstad/Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål, och från den 1 mars även i Lysekil, Munkedal och Sotenäs.
I verksamheten ingår även minnesmottagning, traumateam, neuropsykiatrisk utredningsenhet, psykiatriskt ungdomsteam, ätstörningsmottagning och specialiserade öppenvårdsmottagningar i Trollhättan och Uddevalla för patienter med psykos.
Kliniken har sammanlagt 260 medarbetare och tillhör område III i NU-sjukvården.
Frågor och svar om VUP i Lysekil, Munkedal och Sotenäs:
Svar ges av Lisa Alexandersson, tillförordnad vårdenhetschef för de vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningarna i Lysekil, Munkedal och Sotenäs. Hon är legitimerad sjuksköterska, med 20 års erfarenhet, och kommer från NU-sjukvårdens öppenvårdsmottagning i Uddevalla, där hon arbetat fyra år, senast som biträdande vårdenhetschef.
Var ligger mottagningarna?
I Lysekil ligger mottagningen på Valbogatan 17, i Capios tidigare lokaler, vid Lysekils sjukhus. I Munkedal finns vi också i Capios tidigare lokaler, på Stationsvägen 16, mittemot stationen. I Sotenäs erbjuder vi patienter vård två dagar i veckan på Kungshamns vårdcentral, Hvitfeldtsgatan 23 i Kungshamn. Övriga vardagar erbjuds patienter i Sotenäs läkarkontakt på mottagningen i Munkedal, som också sköter tidsbokning och rådgivning för patienterna i Sotenäs.
Vilka är mottagningarnas öppettider?
Mottagningarna är öppna vardagar kl. 8.00–16.30. När mottagningarna stänger går det att nå det lokala mobila akutteamet, som utgår från Munkedal, fram till kl. 24.00 på natten. Mobila teamet är i tjänst alla dagar. Andra tider kan patienterna kontakta 1177 eller NU-sjukvårdens psykiatriska akutmottagning.
Hur når jag mottagningen, som patient?
Patienter i Lysekil ringer 010-435 61 40, och patienterna i Munkedal och Sotenäs ringer 010-435 61 50. Telefontiderna är samma som mottagningarnas öppettider och när mottagningen har stängt går telefonnumret automatiskt över till det lokala mobila akutteamets telefon, som är i tjänst mellan 16.00 och 24.00 alla dagar.
Är allt klart när NU-sjukvården tar över?
Vi fick uppdraget i december och har gjort allt vi kan för att ha så mycket som möjligt klart. Det innebär att vi nu i början kan erbjuda den vård som är mest grundläggande, och sedan kommer vi att bygga ut verksamheten successivt.
Hur går det med patienternas gamla journaler?
Vi kommer rent tekniskt att kunna läsa både de journalanteckningar som förts av de Capio och Evidens Care, men för att vi ska få lov att göra det, rent juridiskt, krävs det att patienten ger sitt samtycke. Vi kommer även att kunna läsa de journalanteckningar som förts inom psykiatrin inom NU-sjukvården och andra delar av NU-sjukvården.
Om det krävs samtycke, hur får ni det?
Fram till den 1 mars har Evidens Care frågat de patienter som fått vård hos dem om de samtycker till att vi får läsa journalen. När vi tar över den 1 mars blir det vi som ställer frågan. Att registrera samtycket är ingen tidskrävande process, det går att göra under patientens aktuella besök.
Hur ser bemanningen ut?
Från den 1 mars har vi den bemanning som krävs för att ge den grundläggande vården, men vi fortsätter att rekrytera för att kunna bygga ut verksamheten. Om vi kommer att behöva komplettera med läkare från bemanningsföretag har vi fått dispens, under första året, från det hyrläkarstopp som råder inom VGR:s psykiatri.
Hur informerar ni patienterna om att ni tar över?
Genom annonser i lokala medier, information via Evidens Care fram till den 1 mars, och i Evidens tidigare lokaler, information till socialtjänsten i de tre aktuella kommunerna, samt nyheter via NU-sjukvårdens externa webbplats och sociala medier.