Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Namibiska sjuksköterskestudenter imponerade över IVA

Maria Shinana och Rauna Vanhu, från Namibia, gör sin praktik på intensivvårdsavdelningen (IVA).

Utbytesstudenterna Maria Shinana och Rauna Vanhus resa från Namibia till NÄL har varit lång – men det har varit en resa väl värd mödan. – Vi är otroligt glada att vi har fått den här möjligheten, berättar sjuksköterskestudenterna.

Maria Shinana och Rauna Vanhu har varit på NU-sjukvårdens intensivvårdsavdelning, IVA, i ungefär två veckor. De förklarar tiden som hektisk, men väldigt givande.

Sjuksköterskestudenterna har i nuläget ytterligare två veckor kvar på NÄL. Sedan fortsätter deras praktik på den palliativa vårdavdelningen på Uddevalla sjukhus.

– Det är verkligen helt extraordinärt här. Personalen är jätteduktiga och hjälpsamma. Det finns även toppmodern utrustning här som vi inte har hemma i Namibia, säger Maria och Rauna.

Sjuksköterskestudenterna är inne på sitt sista år innan de tar examen i Namibia.

– Jag ville bli sjuksköterska för att jag är ivrig att hjälpa människor. Det finns många människor som lider hemma och som behöver hjälp, säger Maria.

Fascinerade av den svenska kulturen

Förutom att sjuksköterskestudenterna fått uppleva snö för första gången är den svenska kulturen något som fascinerat Maria och Rauna.

– När vi kom till Sverige och Högskolan Väst fick vi höra att det var dags för "fika". Vi undrade direkt vad det var för något. Det kändes som en konstig social och intim sammankomst när alla helt plötsligt satte sig i en grupp och började dricka te tillsammans, skrattar sjuksköterskestudenterna.

– Men det är trevligt! Helt klart en rolig tradition, säger Maria och Rauna med varsitt brett leende på läpparna.

Senast uppdaterad: 2018-01-21 10:07