Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lena är NU-sjukvårdens första endoskoperande sjuksköterska

Lena Davidsson är unik i sin roll i NU-sjukvården. Sedan den 20 januari är hon nämligen NU-sjukvårdens första sjuksköterska som får göra gastroskopier och koloskopier – något som annars görs av läkare.

Lena Davidsson har jobbat i NU-sjukvården sedan 1999. 18 år senare är hon NU-sjukvårdens första endoskoperande sjuksköterska – och en av ett fåtal i Västra Götaland.

– Yrket har funnits sen några år tillbaka. Det har varit diskussioner i några år om att vi i NU-sjukvården också ska ha en endoskoperande sjuksköterska, säger Lena Davidsson.

För att utbilda sig har Lena läst på halvtid på Sophiahemmet i Stockholm med bibehållen lön.

– Det fungerade väldigt bra. Jag har fått mycket utrymme för detta så att jag verkligen har kunnat köra 50 procent studier och 50 procent arbete. Jag vet att vissa av mina klasskamrater hade det svårare att få till det.

Lena tog sin examen den 20 januari och sedan dess har hon fått göra egna gastroskopier och koloskopier.

– Nu är det jag själv som håller i undersökningen och styr över maskinerna. Man kan säga att jag tagit över det som en läkare traditionellt sett gör. Men vi jobbar fortfarande mycket i team för att vården ska bli densamma, säger Lena.

Fakta

  • På endoskopienheten utförs undersökningar av magsäck, tjocktarm samt lever- och gallvägar. 
  • I Sverige finns idag ca 50 endoskoperande sjuksköterskor.
  • NU-sjukvårdens endoskopienhet finns på NÄL och på Uddevalla sjukhus.
Senast uppdaterad: 2018-01-21 10:07