Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kryometoden mot hjärtarytmi milstolpe för ablationslabbet

I NU-sjukvården genomfördes ablationsbehandling av hjärtarytmi fram tills i höstas bara med värmemetoden. Då började kardiologikliniken även med kryoablationer, där behandlingsmetoden istället innebär att hjärtvävnaden kyls ned.

–  I och med att vi kan erbjuda båda behandlingsmetoderna, där den ena fungerar bättre för en typ av patienter och den andra för en annan, har vi nått en viktig milstolpe. Vi kan behandla fler och har dessutom blivit ett mer komplett ablationslabb, säger Csaba Herczku, överläkare i kardiologi.

Hjärtarytmi ökar i samhället

Hjärtarytmi, det vill säga rubbningar i hjärtats rytm, är ett vanligt fel som ökar i samhället. Det behandlas antingen med medicinering, eller ablation där man avsiktligt går in och skadar hjärtvävnaden där arytmin uppstår.

Ett av ett tiotal ablationslabb i Sverige finns på NÄL

NU-sjukvårdens ablationslabb invigdes på NÄL i mars 2015. I hela Sverige finns ablationslabb bara på ett tiotal av landets sjukhus. Att NÄL är ett av dem betyder att patienter som annars hade behövt åka till Sahlgrenska universitetssjukhuset eller ett annat landsting kan få hjälp i NU-sjukvården.

100 patienter behandlas varje år

NU-sjukvården behandlar ungefär 100 hjärtpatienter med ablation varje år. Knappt tio av dem har sedan starten i höstas fått kryometoden. Att det inte blivit fler beror på maskinkrångel som tvingade fram en omstart i februari. Nu löper allt på som planerat och ablationsteamet räknar med kunna genomföra 20-30 kryoablationer på NÄL årligen.

Flera fördelar med kryometoden

Om värme- eller kylmetoden ska väljas avgörs vid magnetröntgen av patientens lungvener – en obligatorisk del i de förundersökningar som föregår ingreppet. Som metod har dock kylning, det vill säga kryon, flera fördelar. Riskerna är mindre och ingreppet går fortare att göra. Det är också en metod som är mindre krävande för patienten. Dessutom går den fortare för läkarna att lära sig.

– Det viktiga är att ha båda metoderna i fingrarna så att vi kan välja den metod som passar patienten bäst, säger Csaba Herczku.

Fler blir bättre av ablation än medicinering

Mellan 60-70 procent av de patienter som genomgått en ablation upplever en förbättring. Det ska jämföras med 25-30 procent av dem som får en medicinsk behandling. Hur siffrorna ser ut för de kryoablationer som NU-sjukvården börjat med är ännu för tidigt att säga.

Vad är ablation?

Hjärtarytmi innebär rubbningar i hjärtats rytm, antingen att hjärtat slår för fort eller för långsamt. Det beror på olika fel i hjärtats elektriska impulser. Vid ablation förs elektrokatetrar in från ljumsken till hjärtat och genom dessa leds antingen värme eller kyla som skapar ett medvetet litet ärr, utan att skada de omliggande vävnaderna. Detta kan bryta den felaktiga impulsbanan i hjärtat.

Ablationslabb används även vid elektrofysiologiska undersökningar, där teamet kartlägger hjärtats retledningssystem.

Senast uppdaterad: 2018-01-21 10:07