Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

IVA får Svenska Hygienpriset 2017

NU-sjukvårdens intensivvårdsavdelning, IVA, har tilldelats Svenska Hygienpriset 2017 av Svensk Förening för Vårdhygien. Priset delades ut den 5 april i samband med de årliga hygiendagarna. IVA får priset för sitt arbete med att minska vårdrelaterade infektioner genom ökade kunskaper och bättre städrutiner.

På plats på Hygiendagarna i Västerås för att ta emot priset var IVA:s hygienombud Anna Blackwell, undersköterska, och Lotta Johansson, IVA-sjuksköterska.

Hösten 2014 fick de i uppdrag av IVA:s chefer att uppdatera avdelningens städrutiner och de började med att undersöka förekomsten av bakterier i ytorna runt patienterna, med hjälp av NU-sjukvårdens enhet för vårdhygien.

– Resultatet visade höga halter av bakterier på bland annat blodtrycksmanschetter, handskpaket, infusionspumpar, tangentbord, sänggavlar och telefoner, säger Lotta Johansson.

Åtgärderna på IVA blev flera:

  • Hygienombuden har genomfört utbildningar för IVA:s samtliga medarbetare, inklusive läkarna, för att alla ska veta var det finns risk för bakterieväxt i vårdmiljön.
  • De ytor och områden som visade tillväxt av bakterier städas numera oftare än tidigare.
  • Tangentborden har bytts ut, till en modell som kan torkas av med sprit.

Den senaste mätningen, i oktober 2016, visade ingen onormal bakterietillväxt i de patientnära ytorna.

– Vi är glada och stolta, säger Anna Blackwell. Vårt arbete visar att små förändringar kan ge stora resultat, genom utbildning, nya städrutiner, byte av utrustning – och lite tjat.

Erfarenheterna och kunskaperna från IVA:s hygienprojekt har spridits till andra avdelningar i NU-sjukvården genom att Anna Blackwell och Lotta Johansson har informerat och inspirerat hygienombuden i NU-sjukvården, på de hygienträffar som enheten för vårdhygien arrangerar.

Priset består av ett diplom och en stor vas i glas, skapad av Ulrica Hydman-Vallien.

Juryns motivering

"Svenska Hygienpriset 2017 går till Lotta Johansson och Anna Blackwell för deras pedagogiska arbete med patientsäkerhet genom kartläggning av bakterieförekomst i den patientnära vårdmiljön. Riktade utbildningsinsatser och upprepade uppföljningar har lett till förändrade städrutiner av känsliga tagytor och nya rutiner för inköp av produkter och material som används i den direkta vården"

Svenska Hygienpriset

Svenska Hygienpriset delas ut av Svensk Förening för Vårdhygien. Det tillfaller organisation, företag, arbetsplats eller enskild person som gjort betydande insatser inom hygienområdet inom vård, omsorg, tandvård eller veterinärmedicin, inklusive deras serviceverksamheter. Svenska Hygienpriset delas ut årligen under Hygiendagarna.

Läs mer om Svenska Hygienpriset

Senast uppdaterad: 2018-01-21 10:07