Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Feriepraktik lockar till yrkesval

Publicerad: Uppdaterad:

Kanske är det två framtida sjuksköterskor som sorterar alla spel på logopedmottagningen på NÄL och fixar fika på uppvakningsavdelningen på Uddevalla sjukhus. Möt Eric Sjöqvist och Elin Gustafson som gör feriepraktik i NU-sjukvården.

Eric Sjöqvist från Trollhättan och Elin Gustafson från Uddevalla är två av de drygt 70 ungdomar som i år hade tur med lottningen och fick varsin plats som feriepraktikant inom NU-sjukvården.

Varierande uppdrag

På logopedmottagningen på NÄL får barn och vuxna med språk-, röst-, tal- och sväljsvårigheter hjälp. Här har Eric Sjöqvist fått ganska varierande uppdrag:

– Jag hjälper bland annat till vid sväljundersökningar, jag ger patienten vatten och andra vätskor som används för att bedöma sväljförmågan, säger han.

– Och så har jag sorterat alla spel som logopederna använder när de tar emot barn. Det tog 22 timmar!

Med vid mindre ingrepp

På uppvakningsavdelningen på Uddevalla sjukhus, dit patienterna kommer efter en operation, tillbringar Elin Gustafson en stor del av tiden i köket.

– Jag hjälper bland annat till med att ordna och servera mellanmål till patienterna, men jag får också vara med och ta tempen, med örontermometer, säger hon.

– Och en vecka var jag på dagkirurgin, där fick jag ta termometer, skriva in värden och vara med under olika undersökningar och mindre ingrepp.

Gillar musik och simning

Eric Sjöqvist och Elin Gustafson är båda 18 år, födda 1999, och till hösten börjar de tredje året i gymnasiet.

Han går på Magnus Åberggymnasiet, estetprogrammet, inriktning musik, och hon går på ekonomiprogrammet på Uddevalla Elitidrottsgymnasium som simmare.

Prövar på verkligheten

De har uppenbarligen valt gymnasiestudier utifrån sina fritidsintressen, men när det gäller högskolestudierna kanske de hamnar på samma utbildning.

Båda är nämligen intresserade av att arbeta som sjuksköterska i framtiden, ett yrkesval som förstärkts av vad de upplever under feriepraktiken.

– Absolut, men det känns bra att få pröva hur det är i verkligheten innan jag bestämmer mig, säger Eric Sjöqvist.

– Jag har vetat länge att jag vill arbeta med människor och har funderat på att bli socionom eller sjuksköterska, säger Elin Gustafson.

– Just nu lutar det mest åt sjuksköterska.

Fakta om feriepraktiken

Det är för nittonde året i rad som VGR ordnar feriepraktik för ungdomar. Målgruppen för feriepraktiken är ungdomar som har sommaruppehåll under pågående gymnasieutbildning.

Bara de som är folkbokförda i Västra Götalandsregionen och inte tidigare haft feriepraktik inom VGR:s verksamheter kan söka. Ersättningen är 75 kr per timme, inklusive semesterersättning.

Vilka som ska få praktik avgörs genom lottning. Sedan läser rekryterarna de personliga breven från de sökanden, för att hitta en lämplig plats åt varje individ.

Feriepraktiken sker under två olika perioder. Den första gruppen, som Eric Sjöqvist och Elin Gustafson tillhör, är här vecka 25-28 och den andra gruppen vecka 29-32.

Läs mer

Publicerad: