Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Minnesstund för donatorer

Svenskar är mycket positiva till att donera sina organ, men bara en bråkdel har gjort sin vilja känd. För att uppmärksamma organ- och vävnadsdonation arrangerar Socialstyrelsen varje år Donationsveckan. Årets upplaga pågår mellan den 9-15 oktober. I NU-sjukvården uppmärksammas donatorerna med en minnestund vid donationsträdet på NÄL onsdag 11 oktober.

– Donationsveckan är ett bra tillfälle att prata organ- och vävnadsdonationer. Det är många som har frågor och under en sådan här vecka får vi möjlighet att berätta varför det är viktigt att göra sin vilja känd och att praktiskt visa hur det går till att anmäla sig till donationsregistret, säger Josefina Söderblom, donationsansvarig sjuksköterska, DAS, i NU-sjukvården. 

Tillsammans med Matilda Svahn, som också är DAS, och Jenny Gustafsson, som är donationsansvarig läkare, DAL, genomför Josefina Söderblom flera aktiviteter under Donationsveckan, både i NU-sjukvården och utanför sjukhuset.

Förra året planterade de ett träd på NÄL:s sjukhusområde för att hedra NU-sjukvårdens donatorer. Även i år hålls en minnesstund vid donationsträdet för att uppmärksamma dem som förändrat livet för andra människor genom organ- och vävnadsdonation.

– Det känns bra att vi planterat det här trädet. Det är ett fint ställe som anhöriga kan få ta del av, säger Josefina Söderblom.   

Många har frågor

En organdonation kan bara bli aktuell när en patient avlider på intensivvårdsavdelningen och samtidigt vårdas med respirator. Vävnader, som hornhinnor och hjärtats klaffar, kan alla som avlider på ett sjukhus donera.

– Eftersom det finns mycket rädslor kring donation är det viktigt att bidra till ökad kunskap och information till dem som är osäkra. Många är oroliga för att de inte ska få den vård de behöver om de har sagt ja till donation, men självklart gör sjukvården alltid allt den kan för att rädda livet på patienterna, säger Josefina Söderblom.

Ålder inget hinder

Före en eventuell donation måste sjukvården, enligt lag, göra en samtyckesutredning, för att ta reda på patientens inställning till donation. Den får inte göras förrän en patient har avlidit och bara om en organ- eller vävnadsdonation är möjlig.

Alla människor, oavsett ålder och tillstånd kan anmäla sig som donator. Det är sedan sjukvårdens ansvar att stå för kvalitetskontrollen.

Fyra till sex organdonationer per år

Varje donator kan i bästa fall rädda livet på åtta personer.

– Det är fantastiskt att en enda donator kan rädda livet på så många människor och att så många vill hjälpa till genom att donera sina organ, säger Josefina Söderblom.

Inom NU-sjukvården genomförs fyra till sex organdonationer per år. Utöver det genomförs kontinuerligt donationer av hornhinnor och hjärtklaffar.

Organen opereras ut från organgivaren på NÄL och de flesta transplantationer sker sedan på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Men organen kan också transporteras till andra transplantationskliniker.

Aktiviteter under Donationsveckan

Under hela veckan

DAS och DAL ansvarar för NU-sjukvårdens Instagram-konto.

Följ NU-sjukvården på Instagram

Kl. 10.30–12.15: DAS och DAL står utanför matsalen på NÄL och ger besökare och personal möjligheten att ta ställning och ställa frågor.

Kl. 12.30: Minnesstund vid donationsträdet på NÄL för att hedra dem som donerat sina organ och vävnader under året.

Senast uppdaterad: 2018-01-21 10:07