Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Blodgivare uppmärksammades med rosor

Blodgivaren Anders Lindberg får en ros av Anne-Marie Olsson, avdelningschef på transfusionsmedicin.

Under den internationella blodgivardagen uppmärksammades NU-sjukvårdens blodgivare med rosor.

Den 14 juni varje år uppmärksammas den internationella blodgivardagen. Syftet med dagen är att lyfta fram betydelsen av att ge blod och tacka alla som är blodgivare. I NU-sjukvården gjorde man detta genom att dela ut rosor.

– Vi lämnar ut en ros till alla blodgivare denna dag för att uppmärksamma deras insats, säger Anne-Marie Olsson, avdelningschef på transfusionsmedicin i NU-sjukvården.

I dag har NU-sjukvården ungefär 6 000 aktiva blodgivare. En av dessa är Anders Lindberg som varit blodgivare i 16 år – och lämnat blod 55 gånger.

– Jag gör detta för att hjälpa människor, berättar han under sessionen.

När man lämnar blod så används det främst till cancerpatienter. Det används även bland annat vid operationer, vid svåra förlossningar och till för tidigt födda barn.

– Vi behöver hela tiden nya blodgivare eftersom folk faller ifrån. Vill man lämna blod är det bara höra av sig till oss, säger Anne-Marie Olsson.

Senast uppdaterad: 2018-01-21 10:07