Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Besöksförbud på BB för syskon

Besöksförbudet för syskon på BB är tillfälligt, men gäller tillsvidare.

Från fredag 13 januari, inför NU-sjukvårdens BB-enhet besöksförbud för syskon till nyfödda barn, på grund av risken för smittspridning av RS-virus.

– Besöksförbudet för syskon är tillfälligt, men gäller tillsvidare, säger Johan Robinson, överläkare på barn- och ungdomskliniken.

Sedan tidigare gäller ett generellt besöksförbud på BB för andra än pappa/partner/anhörig (en person) och syskon till barnet. Nu utökas alltså besöksförbudet till att tillfälligtvis även gälla för syskon.

– RS-virus är ett återkommande problem varje vinter. I år är det ett så kallat RS-år, därför tar vi till den här åtgärden för att skydda de nyfödda, säger Johan Robinson.

Hos vuxna och äldre barn yttrar sig infektionen av RS-virus oftast som en vanlig förkylning. Små barn, framför allt spädbarn, kan däremot få svårare sjukdom som i vissa fall kräver sjukhusvård.

Vartannat år brukar RSV-säsongen vanligen vara intensiv med fler sjukdomsfall, och vartannat år mildare med färre sjukdomsfall. Enligt Folkhälsomyndigheten liknar årets säsong hittills säsongen för två år sedan, som var tidig och hög.

 Läs mer om BB-enheten

Mer information om RS-virus:

1177.se

 Folkhälsomyndigheten

Kontakt för media

NU-sjukvårdens presstjänst: 010-435 65 01, nu.kommunikation@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2018-01-21 10:07