Ännu bättre på årets AT-ranking

Uppdaterad:
Publicerad:

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Förra årets positiva trend på AT-rankingen håller i sig. I år klättrade NU-sjukvården till plats 24, fem placeringar bättre än i fjol, och har därmed högst placering bland de större sjukhusen inom Västra Götalandsregionen.

SYLF, Sveriges Yngre Läkares Förening, genomför sedan 2000 en årlig ranking av landets AT-orter för att undersöka kvaliteten på AT, läkarnas allmäntjänstgöring. AT-rankingen 2017 baseras på enkätsvar från SYLF-medlemmar som gör eller nyligen avslutat AT.

I enkäten har AT-läkarna betygsatt allmäntjänstgöringen med betygsskalan 1 till 6. NU-sjukvårdens sammanlagda snittbetyg är i år 5,0, vilket är det högsta betyget sedan SYLF införde den sexgradiga skalan för nio år sedan.  Det är också högre än årets riksgenomsnitt, som är 4,74.

– Inom Västra Götalandsregionen ligger NU-sjukvården högst placerat bland de större sjukhusen, även om både Lidköping och Kungälvs sjukhus ligger före oss, på topp 20-listan, säger Cecilia Swärd,  AT-läkarchef sedan tre år tillbaka.

Efter några år med sämre resultat i rankingen, med placeringar som 54 och 52, kom NU-sjukvården förra året för första gången under 30-strecket, och i år förbättrades positionen ytterligare.

För att förklara de senaste årens positiva trend vill Cecilia Swärd lyfta fram den känsla av gemensamt ansvar som genomsyrar AT-utbildningen inom NU-sjukvården.

– Jag känner tydligt att vi går i rätt riktning, och att alla, från AT-läkarna till sjukhusledningen samt chefer och medarbetare på klinikernas olika nivåer, arbetar tillsammans för att vi ska vara ett utbildningssjukhus i toppskiktet.

Hon vill gärna uppmärksamma AT-rådet och arbetsmiljögruppen lite extra, men också de övergripande studierektorerna, Kristofer Wennerström och Johanna Abelsson.

– Och klinikstudierektorer, handledare och annan administrativ personal som arbetar kreativt och konstruktivt för AT-läkarna, exempelvis våra två AT-samordnare.

SYLF:s ranking ger sjukhusen ett konkret svar på hur AT-utbildningen har fungerat de senaste året, men den påverkar också valet för de framtida AT-läkarna.

– Vi märker tydligt att vi blir mer attraktiva för de mest kompetenta läkarna, som också är fina medmänniskor och goda kollegor. Det gör att vi kan handplocka rätt personer för NU-sjukvården, så att responsen från klinikerna blir bra och vi är inne i en positiv spiral.

 

AT i NU-sjukvården

Allmäntjänstgöringen, AT, regleras av Socialstyrelsen och ska omfatta minst 18 månader. Inom NU-sjukvården är AT 21 månader, bland annat erbjuds AT-läkare inom NU-sjukvården sex veckor med egen inriktning. De sista sex månaderna med allmänmedicin arbetar AT-läkarna i primärvården, men är fortfarande anställda av NU-sjukvården.

NU-sjukvården anställer AT-läkare vid fyra olika antagningstillfällen: februari, maj, augusti och november. Fram till den 4 oktober pågår ansökningsperioden för dem som börjar i februari och maj nästa år. Varje år har NU-sjukvården cirka 500-600 sökanden till platserna som AT-läkare.

AT-läkare i NU-sjukvården

Sök AT

SYLF och AT-rankingen

SYLF organiserar underläkare och är den näst största yrkesföreningen inom Sveriges Läkarförbund. Underläkare har genomgått läkarutbildningen, men har ännu fått läkarlegitimation. För att bli legitimerad läkare krävs godkänd allmän tjänstgöring.

AT-rankingen 2017