Undersköterska i NU-sjukvården tävlar i yrkes-EM

Sveriges bästa undersköterska jobbar i NU-sjukvården. Om några dagar tävlar hon i EM i yrkeskunskap, Euroskills i Göteborg. – Det är lärandet som gör mitt jobb så roligt och att tävla är spännande, säger Fanny Saxberg.

Fanny Saxberg ska strax börja sitt arbetspass på akutmottagningen på NÄL. Därefter väntar några dagars ledighet för att träna inför Euroskills, yrkes-EM, som avgörs på Svenska Mässan i Göteborg 1-3 december.

Det är första gången Euroskills hålls i Göteborg. Ungdomar från 33 länder ska då tävla i 35 olika yrken, allt från rörmokare, elektriker och IT-tekniker till undersköterska.

Planering och praktiskt arbete

Undersköterskorna tävlar i olika grenar med patientfall inom olika områden som akutsjukvård, hemtjänst, vårdcentral eller sjukhus. Grenarna är fördelade på tre tävlingsdagar. För att hinna med tävlar två undersköterskor samtidigt på två olika scener där de inte kan se varandra.

Mellan grenarna får de tävlande vara i avskilda utrymmen för att inte kunna se vad konkurrenterna gör. Allt är på största allvar och pressen är stor på deltagarna.

– Tävlingen går ut på att alla får identiska patientfall som vi ska planera och hantera för att visa vilka kunskaper vi använder i vårt yrke. Det handlar både om hur man lägger upp jobbet och utför saker praktiskt, säger Fanny Saxberg.

Allt på engelska

De praktiska delarna kan till exempel handla om att mäta blodsocker och blodtryck, bedöma och lägga om sår, hantera läkemedel och förflytta patienter. Stor vikt läggs också vid bemötandet av patienter och anhöriga. Allt sker på engelska och med människor som spelar med i olika scenarion.

Det var under utbildningen till undersköterska i Vänersborg som Fanny Saxberg blev inbjuden att tävla i yrkes-SM, som hon vann i våras. Sedan dess har hon tränat inför EM regelbundet med hjälp av en coach. Hon har också fått träning och rutin genom jobbet på akuten på NÄL.

– Det ger verkligen jättemycket att jobba på akuten. Här får man se allt, nya livsöden varje dag och hela tiden lära sig något nytt. Du måste vara skärpt men ändå ta saker med ro, göra ditt jobb noga men ändå snabbt. Det är bästa arbetsplatsen man kan vara på, säger hon.

VM i Abu Dhabi

Intresset för människor och vårdyrket har alltid funnits där. Att vara undersköterska är gott och väl, men Fanny Saxberg vill lära sig mer för att kunna göra mer.

– Jag har bestämt mig för att plugga till sjuksköterska. Min dröm är att få jobba som ambulanssjuksköterska.
Men innan dess väntar alltså EM och oavsett hur det går där, även ett VM 2017 i Abu Dhabi dit Fanny blev direktkvalad efter vinsten i SM.

– Att tävla är jättekul och spännande. Sedan är det allt runtomkring, att få träffa de andra i landslaget och en massa folk från andra länder.

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:31