Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att skärpa råden i Västra Götaland. Skärpningen i Västra Götaland görs för att stoppa den ökande smittspridningen av covid-19.

Läs mer på www.vgregion.se/covid-19

MG-test (Mottagare-Givare)

Analysprincip

Vid transfusion av erytrocytkoncentrat till patient med irreguljära erytrocytantikroppar prövas patientens plasma mot erytrocyter från varje tänkt donator. Dessutom kontrolleras patientens blodgrupp och antikroppsscreening med antikroppsidentifiering.

Provtagning

1 rör EDTA, 7/6,0 mL.

OBS! att prov för MG-test enligt socialstyrelsens föreskrifter om möjligt alltid skall tas vid annat tillfälle än vid blodgruppering.

Remiss

Transfusionsmedicin, alternativt beställningssedel. Obs! kräver provtagarens namnteckning. På remissen skall framgå hur många enheter som rekvireras samt transfusionsdag. 

Svarsrutin

Följesedlar och transfusionsjournal medföljer beställda blodpåsar. Om patienten har irreguljära erytrocytantikroppar med betydelse för transfusion, anges på följesedeln att blodet utvalts med hänsyn till erytrocytantikroppar.

Anmärkning

MG-test är giltigt 4 dygn. 

Ackrediterad

Ja

Senast uppdaterad: 2019-04-08 13:52