Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kateterspets, CVK, artärkateter, epiduralkateter

Medicinsk bakgrund

Omkring 5% av alla kärlkateteriseringar kompliceras av septikemi. Risken ökar med kateteriseringens duration. Odlingstekniken är till stor del inriktad på att söka påvisa bakterier på kateterns yta, där koloniseringen är rikligast. Därför är det av stor vikt att vid provtagningen inte beröra den blottlagda katetern eller på annat sätt kontaminera kateterytan. Kateter-septikemin orsakas ofta av hudflorans bakterier och i omkring hälften av fallen av koagulasnegativa stafylococcer.

I övrigt förekommer Staphylococcus Aureus, Enterococcus sp och gramnegativa bakterier. I samband med antibiotikabehandling och under längre tid kvarliggande katetrar är jästsvampar en vanlig orsak till septikemi.

Beställningsblankett gul A5

Kryssa i ytlig infektion under kolumnen Odling sår mm.

Skriv kateter vid provlokal. Ange vilken typ av kateter. Ange om det är sekret efter kateterdragning. Ange relevanta kliniska data samt ev. antibiotikabehandling.

Material

För kateterspets används urinodlingsrör med gul kork, ingen tillsats.

För sekret används eSwab med rosa eller vit  kork.

Provtagning

  • Katetern dras, nedföres i transportröret och avklippes utan att kontamineras. Sätt tillbaka den rosa korken. I fall av långa katetrar tas inte bara spetsen utan också den del som legat i huden nära hudmynningen till odling, men i ett separat rör.
  • Tag också prov för sårodling från sårkanten efter kateterutdragning.

Obs undvik pus/var!

Transport och förvaring

Hållbarhet 24 timmar. Kylförvaring och kyltransport.

Svar

  • Ingen växt.
  • Växt av...(bakeriens namn och eventuell resistensbestämning)

Mätprincip

Odling

Ackrediterad

Ja

Senast uppdaterad: 2019-06-20 12:59