Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bli låntagare

För att nyttja våra tjänster krävs att du blir låntagare hos oss. Du kan då också nå delar av våra tjänster utanför jobbet. NU-biblioteket är enbart för personal och studenter knutna till NU-sjukvården.

  1. Läs först igenom våra låneregler.
  2. Gör sedan en låneansökan.

Låneansökan för anställd

Låneansökan för student (som gör praktik i NU-sjukvården)

OBS! Om du glömt ditt lösen/pinkod gå in på Mina sidor och klicka på Glömt koden (längst upp i högra hörnet) och följ instruktionerna, så mailas ditt lösen/pinkod till din registrerade mailadress.

Låntagaransökan

Du som vill låna i NU-biblioteket måste fylla i en låntagaransökan och godkänner där igenom lånereglerna. Att låna är gratis. Ditt VGR-id fungerar som ditt lånekort och du kommer in i bibliotekets lokaler dygnet runt med ditt TjänsteID+. Arbetsplats- eller namnändring skall alltid meddelas till biblioteket. NU-biblioteket vänder sig till NU-sjukvårdens personal och består av sjukhusbiblioteket på NÄL (Norra Älvsborgs Länsjukhus) och US (Uddevalla sjukhus).

Ansvar

Du som lånar är ansvarig för att allt som lånas i ditt namn återlämnas i oskadat skick senast på angiven förfallodag. Vid misstanke om att någon annan använder ditt VGR-id, ansvarar du för dina lån till dess du kontaktar biblioteket och kontot är spärrat. Du är även ansvarig om du släpper in någon i bibliotekets lokaler med ditt TjänsteID+.

Lånetid

  • Tryckta böcker: 4 veckor (14 dagars lånetid då boken är reserverad av annan låntagare)
  • E-böcker: Varierar från olika förlag. Se vår webbsida för mer information.
  • Fjärrlån: Den garanterade lånetiden är 14 dagar från det att boken lånas ut av det ägande biblioteket.

Omlån

  • Tryckta böcker: Du kan låna om det du lånat förutsatt att ingen står i kö på dina lån. Omlån görs enklast via Mina sidor på bibliotekets webbsida, men kan även göras via telefon, e-post eller ett personligt besök.
  • E-böcker: Varierar från olika förlag. Se vår webbsida för mer information.
  • Fjärrlån: Kontakta biblioteket för omlån.

Reservation

Om boken du vill låna är utlånad kan du reservera den. Reservationer kan göras via Mina sidor på bibliotekets webbsida, men även via telefon, e-post eller ett personligt besök. Du får besked via e-post när reservation finns att låna. Ej avhämtade reservationer tas bort efter 7 dagar. 

Eftersom det är många som vill låna kurslitteratur, får du bara låna 1 exemplar av samma titel/bok. Eventuella reservationer på titlar man redan lånar kommer att tas bort. Först när din bok är återlämnad kan du åter ställa dig i kö på den igen.

Krav och ersättning

Om lånen inte återlämnas i tid skickas krav. Efter två krav skickas ersättningskrav och du spärras för lån.

Ersättning av borttappade eller skadade böcker sker till återanskaffningspris. Går det ej att återanskaffa förkommen bok tas ett schablonbelopp om 500 kronor ut. Vid förlorat fjärrlån blir du ersättningsskyldig för hela kostnaden som åläggs NU-biblioteket. På all ersättning tillkommer en obligatorisk administrationsavgift på 150 kr som måste betalas även vid återlämnande av bok. 

Personuppgifter

För att kunna hantera dina lån och för att rätt personer ska få rätt service från biblioteket, registrerar vi följande uppgifter hos oss: personnummer, vgr-id, namn, e-post, kategori personal/student, lösenord/pinkod, hemadress, arbetsplats och telefonnummer. Vi lagrar alla uppgifter enligt EU:s dataskyddsförordning 2016/679 (GDPR), som trädde i kraft den 25 maj 2018.

Dina personuppgifter sparas så länge du vill vara låntagare hos oss. Du kan när som helst välja att avregistrera dig och i samband med det upphör vi med databehandling för ovan angivna ändamål och tar bort dina personuppgifter från vårt register. Vi lagrar dina uppgifter så länge du är aktiv låntagare, efter 3 års inaktivitet tas dina uppgifter bort om du är personal. Om du är student tas de bort efter 1 års inaktivitet. För avregistrering och frågor kontakta NU-biblioteket.

Kontakt

BIBLIOTEKSSERVICE 

Bibliotekarie finns på plats MÅNDAGAR kl. 9-12 (gäller ej vid sjukdom och övrig frånvaro). 

Vi är underbemannade tills vidare. Övrig tid kan du nå oss på mail biblioteket.nu@vgregion.se 

På NÄL hittar du biblioteket i Utbildningscentrum mittemot matsalen.

Förutom att du kommer in dygnet runt med ditt tjänstekort, så har vi en dator vid utgången för självutlåning där du kan låna och lämna tillbaka dina böcker. 

 

 


Senast uppdaterad: 2022-04-13 15:23