Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sandra Olausson Karlsson, steriltekniker

Sandra Olausson Karlsson, steriltekniker
Sandra Olausson Karlsson, steriltekniker
Fotograf: Kent Eng

Varför valde du att bli steriltekniker?

Jag fick möjligheten att lära mig arbetet i den sterila avdelningen på en tidigare arbetsplats och tyckte att det var fantastiskt roligt. När jag sedan började arbeta här på sterilcentralen och fick möjlighet att studera till steriltekniker så tvekade jag inte.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Vi har flera stationer på sterilcentralen där vi har olika placeringar från dag till dag. Vi har en diskavdelning där vi tar hand om orent gods och instrument från operation, intensivvårdsavdelningen och andra avdelningar. Här monterar vi isär instrument, förrengör, lastar och skannar allt så att det loggas i datorn. Därefter kör vi instrumenten i disk- och desinfektionsprocesser som vi övervakar och godkänner. Nästa steg är att vi synar, funktionstestar, monterar ihop och vårdar instrumenten i vår packsal innan de steriliseras. Till sist hamnar instrumenten i vårt sterila förråd där de placeras på uppmärkta platser så att de är redo inför nästa ingrepp eller operation. 

Vad är det roligaste med ditt yrke?

Även om jag inte har direkt patientkontakt så vet jag att jag varje dag jobbar för att våra patienter ska slippa vårdrelaterade infektioner. Mitt arbete är en del i kedjan för att undvika lidande och att kunna rädda liv. Det vi gör är viktigt och meningsfullt. 

Vilka fördelar finns det att jobba på ett sjukhus?

Det är tryggt och det finns många olika specialiteter och yrkeskategorier.

Vem skulle du rekommendera att börja jobba som steriltekniker i NU-sjukvården?

På sterilcentralen ökar kunskapskraven hela tiden vilket innebär att vi kommer behöva fler steriltekniker i framtiden. Jag rekommenderar den som vill ha ett jätteroligt och framförallt meningsfullt arbete att söka sig till oss.

Senast uppdaterad: 2019-12-06 14:42