Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lina, biomedicinsk analytiker

Lina S Olsson, biomedicinsk analytiker, inriktning klinisk fysiologi
Lina S Olsson, biomedicinsk analytiker, inriktning klinisk fysiologi
Fotograf: Kent Eng

Varför valde du att bli biomedicinsk analytiker (BMA)?

Jag har alltid haft ett intresse för biologi, och framförallt människokroppen och dess fysiologi. När jag gick andra året på gymnasiet fick vi, i samband med att vi läste en fysiologikurs, möjligheten att komma på ett studiebesök till klinisk fysiologi på Uddevalla sjukhus. Jag kände då att BMA-yrket skulle passa mig bra, kombinationen med att jobba med människor och medicinsk diagnostik lät både kul och lockande!

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

En arbetsdag kan se väldigt olika ut beroende på vilken undersökning/avdelning jag är placerad på. Den kan handla om allt ifrån att gå in i ”hot-lab” och bereda radioaktiva läkemedel, att ta bilder med vår gammakamera, ta ett EKG, cykla med en patient på ett arbetsprov eller genomföra ett sömn-EEG på ett litet barn. Det gemensamma med mina arbetsdagar är att jag utför funktionsdiagnostiska undersökningar på patienter, som sedan ligger till grund för att våra läkare ska kunna bedöma, skriva svar och sätta diagnos.

Vad är det roligaste med ditt yrke?

Det finns mycket roligt med mitt yrke! Variationen i mina arbetsuppgifter är både kul och givande. Att få möta och träffa olika typer av patienter med olika besvär och i alla åldrar är jätteroligt! Det känns kul att utföra undersökningar som gör nytta för patienterna och att det vi gör kan leda fram till rätt diagnos och behandling. Och naturligtvis alla härliga kollegor som gör arbetsdagarna så mycket roligare!

Vilka fördelar finns det att jobba på ett sjukhus?

En av många fördelar med att jobba på sjukhus är att det finns så mycket samlad kunskap och kompetens inom en och samma arbetsplats. Det finns många olika yrkeskategorier där alla har olika kunskap, inriktning och erfarenhet och som alla strävar efter att generera den bästa möjliga sjukvården.

Vem skulle du rekommendera att börja som biomedicinsk analytiker i NU-sjukvården?

Jag skulle rekommendera någon som vill ha ett varierat yrke, med många olika arbetsuppgifter. Fördelen med att jobba på ett lite mindre sjukhus är att man får chansen att jobba med flera olika undersökningsområden samtidigt, istället för att kanske bara specialisera sig inom ett och samma. Som biomedicinsk analytiker inom klinisk fysiologi i NU-sjukvården har man möjlighet att jobba inom exempelvis nuklearmedicin, ultraljudsdiagnostik, neurofysiologi, kardiologi, arbetsfysiologi, lungfysiologi med mera.

 

Senast uppdaterad: 2019-12-06 14:24