Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Uppdaterad information om coronavirus covid-19

Har du symtom som hosta, andningsbesvär eller feber – undvik besök på sjukhuset. Besöksförbud gäller på samtliga avdelningar. Läs mer på NU-sjukvården samlingssida om coronavirus

Känner du dig orolig, läs på Folkhälsomyndigheten.se eller ring 11313. Behöver du råd vid egen sjukdom, läs på 1177.se eller ring 1177.

Viss planerad vård senareläggs

Just nu förbereder NU-sjukvården sig för att kunna ta emot de patienter som är svårt och akut sjuka i coronavirussjukdom (covid-19). Vi måste också prioritera annan sjukhusvård som inte kan vänta, som livshotande tillstånd och annan akutvård, samt vård för cancerpatienter.

Detta innebär att vi nu ställer in vissa delar av den planerade vården. Det handlar om besök, undersökningar, behandlingar och operationer där väntan inte medför en ökad medicinsk risk för dig som patient, även om det självklart kan innebära besvär att vänta. Du får besked via telefon eller brev.

Exempel på planerad vård som kan vänta som nu helt eller delvis ställs in in är:

  • Planerade endoskopiundersökningar som kan vänta
  • Planerade ledsplastikoperationer
  • Planerad kirurgi som exempelvis bråck
  • Års- / halvårskontroller kroniker
  • Mammografiscreening
  • Gruppbehandlingar inom psykiatrin
  • Planerad diagnostik som inte är medicinskt prioriterad

Planerad vård som ställs in kommer att återupptas så snart det är möjligt. Då får du en ny kallelse.

Har du en bokad tid?

Är du kallad till sjukhuset och inte har fått besked om att din bokade tid är inställd? Då ska du komma till sjukhuset, som planerat. Undantag: Du som har symtom på luftvägsinfektion ska själv avboka din tid, så snart som möjligt.

Du behöver just nu inte betala patientavgift när du avbokar sent.

Senast uppdaterad: 2020-03-21 13:22