Blåljus i samarbete räddar fler hjärtan

Uppdaterad:
Publicerad:

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Ambulanspersonal, räddningstjänst och polis som gemensamt rycker ut kan innebära skillnad mellan liv och död för den som drabbats av hjärtstopp. I NU-sjukvårdens område kan även kommunens sjuksköterskor larmas vid hjärtstopp. Det är unikt för Fyrbodal.

Ett hjärtstopp kräver snabba ryck och för den som kommer först till platsen gäller det att sätta in omedelbar hjälp. En stor svensk studie, SAMS, visar att när ambulanspersonal, polis och räddningstjänst larmas ut samtidigt vid befarat hjärtstopp ökar överlevnadschansen för den som drabbats.

– Vi som i vår vardag arbetar närmast patienterna vet av erfarenhet att samverkan är en framgångsfaktor. Nu har vi även fått det vetenskapligt bekräftat, att vi räddar fler liv när olika organisationer hjälps åt, säger Björn Kalin, verksamhetschef för NU-sjukvårdens ambulansverksamhet, som deltagit i studien.

 – I vårt område kan dessutom även sjuksköterskor i den kommunala hemsjukvårdens larmas vid hjärtstopp, tack vare Samverkande sjukvård. Det är unikt för Fyrbodal.

Varje minut räknas

Blåljussamarbetet har potential att rädda runt 100 fler liv per år i Sverige. Ju tidigare behandling vid hjärtstopp, desto större är chansen till överlevnad.

Samarbetet mellan ambulans, räddningstjänst och polis är etablerat i samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Därför kommer resultaten från SAMS-studien att ha fortsatt stor betydelse i VGR och i landet i stort, menar professor Johan Herlitz vid Högskolan i Borås, som är en av de ansvariga för studien.

– Vi vill att samutlarmning sprids runtom i landet. Vårt slutliga mål är att överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus ska öka från dagens elva till cirka 20 procent, säger han.

Som komplement till övrig hjälp vid hjärtstopp larmas sedan oktober 2016 även SMS-livräddare i Västra Götalandsregionen.

Fakta: Stor svensk studie om blåljussamarbete

SAMS (Saving more lives in Sweden) är en av världens största prehospitala studier med 8 698 patienter under perioden 2012 till 2014. (Prehospitalt – akuta vårdande insatser före sjukhusvården)

Samtliga ambulansstationer i NU-sjukvården deltog i studien. Även alla räddningstjänster i Fyrbodal deltog och utbildades i hjärt-lung-räddning samt fick hjärtstartare installerade i sina fordon.

Deltagande län var Stockholm, Uppsala, Södermanland, Jönköping, Dalarna, Jämtland, Halland, Kalmar och Västra Götaland.

www.hjartstoppscentrum.se

Fakta: Samverkande sjukvård

I Samverkande sjukvård ingår den kommunala hälso- och sjukvården, 1177 Vårdguiden, Närhälsans vårdcentraler och privata vårdcentraler, NU-sjukvårdens ambulansverksamhet samt MÄVA, medicinsk äldrevårdsavdelning, inom NU-sjukvården.

Samarbetet bedrivs för närvarande i elva av av de 15 kommuner som ingår i NU-sjukvårdens område: Strömstad, Tanum, Sotenäs, Munkedal, Åmål, Mellerud, Lilla Edet, Färgelanda, Orust, Dals-Ed och Bengtsfors. I Uddevalla bedrivs samverkan på ett annat sätt, genom det mobila vårdteamet

 www.samverkandesjukvard.se