Nyheter 2018

Nyhetsarkiv 2018

Mammografienheten i NU-sjukvården kontrollerar kvinnor som är 40-74 år med 21 månaders mellanrum. Syftet är att hitta bröstcancer innan sjukdomen hunnit ge symtom. Nu testar enheten om artificiell intelligens (AI) kan ge en mer effektiv bildgranskning med bibehållen hög kvalitet.

Marcus Lind, överläkare i diabetologi i NU-sjukvården och diabetesforskare vid Göteborgs universitet, får Göteborgs Läkarsällskaps Jubileumspris 2018 för sina uppmärksammade studier rörande diabetes och risken för utveckling av komplikationer vid denna sjukdom.

NU-sjukvårdens jobbevent vänder sig till dig som pluggar till eller redan är legitimerad sjuksköterska.

Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller hög ålder inte kan ta dig till en vallokal eller förtidsröstningslokal kan du rösta genom bud. Det betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.

NU-sjukvårdens kvinnoklinik har nu gjort hälften av sin hbtq-certifiering. Och Lena Arnmarker Högberg, avdelningschef på gynmottagningen, märker skillnad, både på jobbet och privat.

Våren 2017 flyttade Emeline Champelovier Pitre från Lyon i Frankrike för att arbeta som sjuksköterska på NÄL i Trollhättan. Hon berättar om hur det har varit att byta land och språk. På ett år har hon lärt sig utmärkt svenska genom Västra Götalandsregionens PLUS-program.

Sedan mitten av juni har ”Mätvärdesappen” använts på ett antal avdelningar i NU-sjukvården. Appen underlättar arbetet med att dokumentera mätvärden som exempelvis blodtryck, puls och andningsfrekvens.

Just nu är det extremt torrt i markerna, vilket innebär en ökad risk för bränder. Eldningsförbud gäller därför i hela Fyrbodal. Och det råder redan totalt rökförbud inom NU-sjukvårdens område.

Björn Järbur gjorde sin första arbetsdag som sjukhusdirektör i NU-sjukvården i början av sommaren. Vi samtalar om Björns resa som chef inom olika delar av offentlig förvaltning, men får också höra hans syn på de utmaningar och möjligheter som sjukvården står inför.

- Artroskopi betyder ”att titta in i en led” – artro betyder led, och skopi betyder titta genom hålet. Det är grekiska ord, säger Ioannis Karikis, som själv kommer från Grekland.

Den 13 juni var det ”Look Good – Feel  Better”-träff på onkologi- och cytostatikamottagningen på Uddevalla sjukhus. Träffen är en inspirationskväll för cancerpatienter.

Under sommaren finns möjlighet att lära känna ett antal av NU-sjukvårdens medarbetare genom NU-sjukvårdens podd. Först ut är Lovisa Gidstedt, som blev färdig sjuksköterska från Högskolan Väst i början av juni.

När Björn Järbur ska beskriva sig själv med tre ord väljer han modig, resultatinriktad och engagerad. Det sammanfattar också hans yrkesresa: Läkaren som blev militär som blev chef inom i offentlig sektor. Nu är han på plats i NU-sjukvården, som sjukhusdirektör.

Johan Klaar, ordförande i SYLF Nordvästra Götaland (Sveriges Yngres Läkares Förening) och ST-läkare inom internmedicin och akutsjukvård i NU-sjukvården, delade ut priset för årets AT-handledare till Jenny Johansson, specialistläkare på palliativa enheten i kirurgikliniken.