Första spadtaget för ny ambulansstation i Lysekil

Uppdaterad:
Publicerad:
Lars Wiklund, sjukhusdirektör, Christina Johansson, Lysekilsbostäder och Magnus Lundin, Totalbyggen Väst.

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Om drygt ett år kan ambulanspersonalen i Lysekil börja arbeta från en ny och modern ambulansstation strax utanför tätorten. Under måndagen den 4 september var sjukhusdirektör Lars Wiklund på plats och tog det symboliska första spadtaget.

Den nuvarande ambulansstationen i Lysekil ligger mitt i staden.  Den byggdes på 1970-talet, och var från början en taxistation. På den tiden fungerade ambulansbilarna i princip bara som transportmedel till sjukhuset.

Idag, 40 år senare, är NU-ambulansen den första enheten i den akuta vårdkedjan för patienterna och arbetar enligt principen bedöma – hänvisa – vårda – transportera.

Plats för större ambulanser

– Lokalen i Lysekil är relativt liten, den börjar bli gammal och klarar inte morgondagens krav på att inrymma kommande bilmodeller av större ambulanser, säger Björn Kalin, verksamhetschef för NU-sjukvårdens ambulansverksamhet.

– Kraven på hygienutrymmen för vår personal och deras skötsel av kläder och utrustning har också ökat, och vi har inte plats för detta i den nuvarande stationen.

Strategisk placering

– När vi ändå bestämde oss för att bygga nytt valde vi att placera stationen mer strategiskt utifrån hela upptagningsområdet, inte enbart utifrån Lysekil som tätort.

Den nya ambulansstationen byggs i industriområdet Dalskogen, strax utanför Lysekil, och ska stå klar i november nästa år.

– Den här placeringen gör att vi kommer närmare de invånare som bor i Lyse och Brastad, dessutom får vi bättre möjlighet att snabbt nå färjan över till Bokenäs och Skaftö vid behov, säger Björn Kalin.

Ser fram mot flytten

Den nya ambulansstationen blir en byggnad i ett plan som förutom tvätt- och garageplatser till ambulansbilarna också rymmer omklädningsrum, duschar och gemensamhetslokal. Och de som arbetar på enheten Ambulans Bohus Väst ser redan nu fram emot flytten.

– Det kommer bli fantastiskt fina lokaler, nytt och fräscht, säger Rickard Söderlund, ambulanssjukvårdare.

– Det man ser fram emot allra mest är stora ytor i garage och tvätthall som vi saknar idag. Det behövs verkligen, eftersom ambulanserna blir större och större, säger Joakim Karlsson, ambulanssjuksköterska.

Fler nya lokaler behövs

Men det är inte bara i Lysekil som den nuvarande ambulansstationen är för omodern för dagens högspecialiserade ambulansverksamhet.

– Ja, vi har ganska trängande behov av förändring och förbättring på ytterligare ett antal orter, som Henån, Munkedal, Trollhättan, Vänersborg och Tanum, säger Björn Kalin.

Rätt vårdnivå för patienterna

För fyra år sedan införde ambulansverksamheten ett nytt arbetssätt enligt principen bedöma – hänvisa – vårda – transportera. Det innebär ett större mandat för ambulanssjuksköterskorna, som på plats gör en bedömning av patientens vårdbehov och eventuellt behov av transport.

Patienter som inte är i behov av akut sjukhusvård kan hänvisas till en annan vårdnivå, som vårdcentral eller jourcentral eller stanna kvar i hemmet. Det innebär att ambulansen kan koncentrera sig på de patienter som snabbt behöver sjukhusvård.

Vilka jobbar i ambulansen?

Kravet för att jobba i ambulansen är att du klarar de fysiska och teoretiska testerna som bland annat omfattar att bära bår, löpning, hjärt- och lungräddning och ett medicinskt kunskapstest.

Varje ambulans bemannas med två personer. Minst en av dem måste vara sjuksköterska, helst med vidareutbildning inom ambulans-, anestesi eller intensivvård. Då kallas du ambulanssjuksköterska, annars är du sjuksköterska i ambulans. Och ambulanssjukvårdare är undersköterskor med påbyggnadsutbildning i ambulanssjukvård.