Selins och Robins feriepraktik 2016

För 18-åriga Selin Ibrahim från Uddevalla är yrkesvalet klart. Hon vill bli läkare. Och det beslutet har vuxit sig ännu starkare efter sommarens feriepraktik inom NU-sjukvården.

– Jag vill ha ett jobb där jag får hjälpa andra, säger hon. Nu har jag dessutom sett vilket omväxlande arbete vården kan ge mig.

Efter varje operation på operationsavdelningen på Uddevalla sjukhus måste sängarna spritas och rengöras, inför nästa operation. Det har varit en av de uppgifter som Selin Ibrahim har fått pröva på under de fyra veckor hon gjort feriepraktik i NU-sjukvården.

– Jag har varit den mesta tiden i sänghallen, men jag har även gjort annat, som att hjälpa till att flytta patienter mellan sängar och operationsbord, säger hon.  

– Dessutom fick jag vara med under några operationer och hjälpa till med att öppna sterila förpackningar.

Till hösten väntar sista året på naturvetenskapliga programmet på Östrabogymnasiet i Uddevalla, ett av de program som ger behörighet att söka läkarlinjen. Så småningom kanske Selin Ibrahim kommer tillbaka till NU-sjukvården, och rentav någon av operationsavdelningarna.

– Ja, jag har verkligen fått upp ögonen för operation, tack vare feriepraktiken, säger hon. Mina veckor här har varit mycket lärorika och intressanta. Det har varit bra stämning, alla har varit trevliga och jag har känt mig välkommen.

I samma positiva ordalag beskriver Robin Egert sina fyra veckors feriepraktik på patologkliniken på NÄL. Han är 17 år, bor i Trollhättan och har gått ut första året på teknikprogrammet på Nils Ericssonsgymnasiet i hemstaden.

– Jag hade ingen aning om att det fanns labb på sjukhus, säger han. Eller att det var en så stor process att preparera vävnadsprover och cellprover.

Patologkliniken inom NU-sjukvården är en av landets största och äldsta patologkliniker utanför universitetsorterna och kan fira 60-årsjubileum nästa år.

Genom TV-serier har många kanske lärt sig att främst förknippa patologernas arbete med döda kroppar. Kliniska obduktioner är visserligen en av arbetsuppgifterna för NU-sjukvårdens patologer, men den absolut största delen av arbetstiden ägnar de sig åt att diagnostisera prover från levande patienter.

Patologer undersöker vävnadsprover och cellprover som tas vid bland annat misstanke om cancer. Det är patologen som diagnostiserar om tumören är elakartad eller godartad.

Alla vävnadsprover prepareras och läggs i en kloss av plast. Vävnaden bäddas sedan in klossen genom att man häller paraffin i den. Klossen snittas i tunna skivor som läggs på objektglas för undersökning med ljusmikroskop. Och det är framförallt klossarna som Robin Egert har hjälpt till med under feriepraktiken.

– Jag har dubbelkollat och sett till så att rätt kloss hamnar med rätt remiss. Vissa remisser ska tas hand om direkt, medan andra kan tas om hand senare.

Precis som Selin Ibrahim kan Robin Egert rekommendera andra gymnasieungdomar att söka feriepraktik inom NU-sjukvården. Men i framtidsplanerna ingår inte vården som ett alternativ, för honom.

– Det har varit intressant och spännande att vara här, men jag vill studera industriell ekonomi och bli civilingenjör, säger han.